IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава лидер в ЕС по дял на хората с материални затруднения

Най-нисък е делът на хората с материални затруднения във Финландия, Холандия и Австрия

10:56 | 22.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Българите, които изпитват сериозни материални затруднения, се увеличават и страната ни се утвърждава като лидер в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението с финансови проблеми, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2015 г., откогато са последните данни на евростатистиката за България, общо 2,468 млн. души у нас са изпитвали сериозни материални затруднения. Делът им достига 34,2% от населението спрямо 33,1% през 2014 г. - най-високият сред държавите в блока.

За сравнение, средното за ЕС ниво е 8,1% през 2015 г., като намалява до 7,8% през 2016 г.

Тенденцията в ЕС е делът на хората с материални затруднения да намалява от 2012 г. насам, когато започнаха да отшумяват ефектите от глобалната финансова криза, която прерасна в дългова криза в еврозоната.

Почти 39 млн. души в ЕС са изпитвали материални затруднения през миналата година.

Румъния е на второ място в ЕС по дял на населението в материални затруднения. През миналата година той се е увеличил до 23,8% от 22,7% през 2015 г.

Гърция е трета с 22,2% от населението, а Унгария е четвърта с 16,2%.

Най-нисък е делът на хората с материални затруднения във Финландия – 2,2%, Холандия – 2,7%, Австрия – 3%, Германия – 3,9%, Франция – 4,4%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 6 години
По времето на царуването на Властелина на магнолията - 2009 до 2016г, коефициентът на Джини, коефициентът на неравенство в България нарастна от 3% над средния на ЕС, до 15.4%. Нов голям успех на проробовладелското властване на ОПГ ГРОБ. И се намериха 1 милион ийдьоти, които отново подкрепиха убиеца на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Така е и за утешение на тези,които са най-зле,ще става още по-зле,докат и останалите проценти се доближат до тях и тези 34% ,станат,100%.А защо е така?Защото западът ни е превърнал в база за изчерпване на ресурси - от природни,до човшки.Просто съзнателно,с "неоценимата" помощ на "нашите" партробовладелци,се поддържа нисък стандарт,за да се източват човешки ресурси,в посока запад.В услуга на тази "дейност" са впрегнати всякакви и "наши" и чужди политици и медии,за да внушават на местното аборигенство,колко е некадърно и с ниска производитъелност ..и това аборигенство взе,че заживя с това внушение.Самото то почна да блее масово,че това е така и да свиква с това си положение,КОЕТО Е И НАЙ-ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА ЗАПАДНАТА И "НАШАТА" ПРОПАГАНДА!ТАКА ТО СЕ ПРЕВЪРНА ПО СОБСТВЕНО УБЕЖДЕНИЕ В РОБ И ЗАПОЧНА ДА ВЪЗПРИЕМА СВЕТА,ТОЧНО,КАТО РОБ!Един страничен наблюдател, ще стигне до убеждението,че държавата,С НАЙ-ДЕЙНОТО УЧАСТИЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "НАРОД",е превърната в експериментална робска зо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още