IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава на опашката в ЕС по рециклиране на отпадъците

Европейски анализ разкрива огромни разлики в политиките на държавите за пълноценно използване на вторичните суровини

16:22 | 07.08.12 г. 3
<p>
	<em>Най-големите инвестиции до момента са в инсталации за преработка на пластмасовите отпадъци</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Най-големите инвестиции до момента са в инсталации за преработка на пластмасовите отпадъци   Снимка: БТА

България и Гърция са на последните две места сред 27-те държави членки на Европейския съюз по пълноценна преработка на отпадъците. Изводите се от доклад на Еврокомисията, установяващ сериозни различия в начина, по който отделните държави прилагат политиките за рециклиране на битовите отпадъци, предаде БТА, цитирайки оповестената днес от пресслужбата на ЕК информация.

Класацията водят Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция, които разполагат с всеобхватни системи за събиране на отпадъци и само 5 % от тях отиват в депа.

Тези държави имат добре развити системи за преработка на боклук, достатъчен преработвателен капацитет и се справят добре с биоразградимите отпадъци, се посочва в доклада. Тези добри показатели се дължат на правилните политики, които съчетават правни, административни и икономически инструменти, стимулиращи вторичната преработка на отпадъците.

След държавите с най-големи пропуски в прилагането са България, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния и Словакия, като България е предпоследна, а Гърция е на последно място.

Обобщената оценка на експертите дава на Австрия и Холандия 39 точки за добри политики, докато България е с 8, а Гърция – едва с 3 точки, сочи докладът.

Посочените проблеми включват лоши или никакви политики за предотвратяване на генерирането на отпадъците, липсата на стимули за отклоняване на сметта от депата и за наличието на неподходяща инфраструктура, необходима за транспортирането на отпадъците.

По повод констатациите на доклада комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник е заявил, че "много държави членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци, което е най-лошият вариант за управлението им, още повече, че структурните фондове са на разположение за финансирането на екологични проекти“.

„Изхвърлят се ценни ресурси, губят се потенциални икономически ползи, не се създаватработни места в сектора на управлението на отпадъци, нанасят се щети на човешкото здраве и на околната среда. Такава позиция трудно може да се отстоява при настоящите икономически обстоятелства", посочва още Поточник.

Комисията щи използва данните от анализа за подготвянето на пътни карти за десетте държави членки с най-лоши резултати. Те ще бъдат обсъдени с националните власти на двустранни семинари през есента, като първият от тях ще бъде в Прага на 19 септември.

Пътните карти ще помогнат за разпространяването на най-добрите практики и ще съдържат специфични за всяка държава препоръки за начините за подобряване на управлението на отпадъци, като се използват икономически, правни и административни инструменти Комисията търси начини за използването на структурните фондове на ЕС, като се поставя по-голям акцент върху целите на ЕС в областта на управлението на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vpdyankov
преди 11 години
Българските рециклиращи фирми са на опашката, но същото не вярно за отпадъците. Клошарите минават през контейнерите на всеки 5 минути и вадят пластмаси, хартия, стъкло, метал. В кофите остават само отпадъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kaka_fire
преди 11 години
То само в рециклирането да беше....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
За какво рециклиране говорим, всичко се изхвърля в контейнера, след това сметищата били пълни, суровини внасяме. *** народ -бедна държава.Рециклирането създава работни места, намалява замърсяването и вноса на суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още