Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България остава начело в ЕС по дял на населението в риск от бедност

Страната ни обаче е първа по спад на този показател за периода 2010-2015 г.

България остава начело в ЕС по дял на населението в риск от бедност

Снимка: Pixabay.com

България остава начело в Европейския съюз (ЕС) по дял на хората в риск от бедност, социално изключване и сериозни материални затруднения, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2015 г. делът на населението у нас в риск от бедност и социално изключване се е увеличил до 41,3% спрямо 40,1% през 2014 г., което ни нарежда сред малкото държави с ръст по този показател.

Пет години по-рано обаче – през 2010 г., делът на населението в риск от бедност и социално изключване е бил 49,2%, с което оглавяваме класацията на държавите с най-голям спад на показателя за периода 2010 – 2015 г.

Общият брой на хората в България, живеещи в риск от бедност и социално изключване, през 2015 г. е приблизително 3 млн. души. През 2010 г. обаче броят им е бил над 3,7 млн. души, показват данните на Евростат.

Втора в ЕС по дял на населението в риск от бедност и социално изключване е Румъния, следвана от Гърция, Латвия, Литва, Хърватия и Кипър.

Най-нисък е делът на населението в риск от бедност и социално изключване в Чехия – под 15%, Швеция (16%) и Холандия (малко над 16%).

За периода 2014-2015 г. делът на населението в риск от бедност в ЕС намалява в по-голямата част от държавите от блока. Най-силно е понижението в Унгария – с 3,6 процентни пункта, и Румъния – с почти 3 пр. пункта. В Словакия не е отчетена промяна, докато в Литва се регистрира ръст от 2 процентни пункта, в Кипър – с 1,5 пр. пункта, а в България – с 1,2 пр. пункта.

В сравнение с 2010 г. делът на населението в риск от бедност и социално изключване в ЕС е почти без промяна. Единствено в Гърция, Кипър, Италия, Испания и Естония се отчита значителен ръст, като най-висок е той в Гърция заради кризата в страната – 8 процентни пункта.

Като цяло в ЕС през 2015 г. общо 118,8 млн. души са в риск от бедност и социално изключване, което представлява почти 24% от населението. В сравнение с 2014 г. е отчетено намаление от 3,1 млн. души, или 0,7 процентни пункта.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Европа риск от бедност

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса