Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България отчита най-значим спад на новосъздадени фирми в ЕС през пролетта

Новите компании, предлагащи услуга настаняване и ресторантьорство, записват спад на регистрациите в ЕС

България отчита най-значим спад на новосъздадени фирми в ЕС през пролетта

Снимка: Bloomberg LP

През второто тримесечие България и Литва записват най-съществения спад на новите бизнес регистрации в ЕС, показват данните на Евростат. За периода регистрираните нови компании са с по 4,1% по-малко спрямо първото тримесечие.

На обратния полюс е Португалия, където новорегистрираните компании се повишават с над 213%.

Страната ни е на четвърто място и по ръст на регистрираните фалити на бизнеса за второто тримесечие. По данни на Евростат в периода април - юни обявените фалити в България са с 16,1% повече спрямо първото тримесечие. Лидер в негативната класация е Словакия, където увеличението е от малко над 20 на сто.

В същото време в Румъния фалиралите компании намаляват с 35,5%. В северната ни съседка новите бизнес регистрации намаляват с 3,5% на тримесечна база, показват още данните на Евростат.

Като цяло в ЕС регистрираните нови фирми се увеличават с 5,3% на тримесечна база, а банкрутите растат с 1,8 на сто. По-малкият брой фалити на бизнеса през първото тримесечие обаче може да бъде обяснен с правителствените мерки, свързани с ограничаване на пандемията от коронавируса.

Източник: Евростат

От анализа на данните е видно, че в периода 2015 -2019 година в повечето икономически сектори регистрациите на новите компании растат непрекъснато. Изключение прави само търговията. В началото на 2020 година новите регистрации намаляха съществено и започнаха да се възстановяват едва към третото тримесечие на миналата година.

От началото на тази година се наблюдава ръст на новите компании в секторите транспорт, информационни технологии и комуникации, както и дейности, свързани с финансови и застрахователни услуги. Спад обаче има по отношение на услугите по осигуряване на настаняване и заведения за хранене.

В същото време най-много намаляват обявените фалити именно в тези сектори. Увеличават се обаче подадените молби за обявяване на банкрут в сектора на строителството и информационните технологии и комуникации.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия