IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още губи в битката за достъпа до пандемичната помощ на ЕС

Постигането на правилния баланс би било по-лесно, ако имахме каквато и да е било визия или позиция от парламента, коментира Атанас Пеканов, цитиран от Bloomberg

14:57 | 10.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Временното правителство в България, страната с най-нисък процент ваксинирани срещу коронавирус в Европейския съюз, се затруднява да получи достъп до милиарди евро пандемична помощ от блока въпреки новата вълна на коронавируса. За това предупреждава Bloomberg в свой материал. 

Заедно с Нидерландия страната ни все още е единствената членка на общността, която не е подала финален план за това как смята да изхарчи дела си от програмата за възстановяване на ЕС на обща стойност 700 млрд. евро

Заложени са 6,3 млрд. евро, които стават още по-важни на фона на новите блокади, протести на бизнеса и ръст на смъртните случаи, които и без това са най-много в ЕС на глава от населението.

Проблемът, посочва агенцията, е, че правителството - което се готви за трети парламентарни избори за по-малко от година, не може да разчита на разединения парламент за изпълнение на условията на Брюксел за съдебна реформа и екологични цели.  

“Много е трудно за временно правителство с хоризонт от два до четири месеца да уреди толкова голям въпрос, например в областта на върховенството на закона, който ще изисква може би конституционно мнозинство в бъдещия парламент”, коментира вицепремиерът по въпросите на европейското финансиране Атанас Пеканов в интервю тази седмица, цитиран от Bloomberg. 

“Постигането на правилния баланс би било по-лесно, ако имахме каквато и да е било визия или позиция от парламента”, посочи той. “Не я получихме. Така че сега ще трябва да видим как ще продължат преговорите. Това ще определи времевата рамка за получаването на финансирането”, допълни Пеканов.

“Трябва да направим много повече, за да се справим с климатичните промени, за да намалим въглеродната интензивност на икономиката”, посочи още Пеканов. ”Но не можем да напредваме прекалено бързо, ако не се ангажираме с притесненията на гражданите. И това е “червена линия” за нас”, каза той.

От фискална гледна точка България е със силни позиции, с един от най-ниските в ЕС бюджетни дефицити и съотношение на дълга. Страната се надява да приеме еврото през 2024 г. и правителството работи по изпълнението на техническите изисквания, за да поддържа тази времева рамка “възможна”, заяви Пеканов.

На 24 август служебният финансов министър Асен Василев съобщи пред депутатите в комисията по бюджет на Народното събрание, че Планът за възстановяване е внесен за предварителна оценка в Европейската комисия (ЕК) и в момента се извършват корекции на предложението. Тогава той посочи, че до следващата седмица документът ще е готов за внасяне в Брюксел. 

Тогава Василев коментира, че при провал и на третия мандат, както се случи, служебният кабинет ще трябва да работи до края на годината и тогава те ще депозират искането за средствата от европейската схема за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса.

Повечето планове на страните от общността получиха одобрението на институциите и дори първите авансови плащания вече започнаха.

Предходното правителство на ГЕРБ отказа да внесе плана в препоръчителния срок до 30 април с мотив, че следващото правителство на страната може да иска да направи своите корекции в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ква визия очаквате от мутрии, крадци, лъжци, престъпници и други прозведения на бившите българо-руски тайни служби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Ильена бегай да врътнеш по тръбица, нема ви върже и с тая преписана идиотия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още