Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Българите са в по-голям риск от бедност от чужденците в страната

27% от българските граждани са били в риск от бедност и социално изключване през 2019 г., показват данни на Евростат

Българите са в по-голям риск от бедност от чужденците в страната

Снимка: Архив Ройтерс

Българите са в по-голям риск от бедност и социално изключване, отколкото чуждите граждани (от страни извън ЕС), които живеят в страната. Това става ясно от нова статистика на Евростат за 2019 година.

България не е на челно място по риск от бедност на своите граждани - пред страната ни се нареждат Гърция (31%) и Румъния (28%). България е в тройката с 27% от българските граждани, изправени пред риска от бедност и социално изключване.

Още по темата

В същото време 57% от гражданите, идващи от страни извън ЕС, са заплашени от този риск в Гърция и Швеция. Това е най-високото ниво в цялата общност. Следват Франция и Испания, където по 54% от гражданите от трети страни са в риск от бедност. Като цяло чуждите граждани в Швеция за 3,8 пъти по-често изложени на риска от бедност спрямо родените в страната.

Данните за България показват, че 18,8% от чужденците са изправени пред риска от бедност и социално изключване през 2019 година.

Подобна е ситуацията в Унгария, Полша и Чехия. Чехия обаче е страната е с най-нисък риск от бедност и социално изключване за всички групи граждани. През 2019 година изложени на подобна опасност са 11% от чехите, 10% от гражданите на трети страни и 8% - за гражданите от друга страна от ЕС.

Тенденцията в ЕС е точно обратната - средно в риск от бедност и социално изключване са 20% от гражданите на страната, 45% от идващите от трети страни и 26% от идващите от друга държава в рамките на общността.

Източник: Евростат

В риск от "парична бедност" са 32% от гражданите от страни извън ЕС, спрямо 15% от гражданите на страните от общността, показват още данните на статистиката.

По данни на Евростат средният разполагаем доход в общността през 2019 година достига 18 495 евро за родените в страната, а за гражданите на трети страни - 13 224 евро. Най-голяма е разликата в доходите в Швеция - над 12 хил. евро. За сравнение в Полша, Чехия, България и Унгария доходите на чуждите граждани са по-високи от тези на родените в страната.

Три са критериите за класифициране на лицата в риск от бедност и социално изключване, уточняват от Евростат. За да попаднат в тази категория те трябва да изпълняват едно от условията, а именно:

- да разполагат с под 60% от средния разполагаем доход и след социални трансфери, макар че не винаги това означава лоши условия на живот, а просто е показател за ситуацията спрямо останалите групи от населението;

- да живеят в тежки материални лишения, като например да не могат да си позволят ваканция извън дома, адекватно отопление или охлаждане, покриване на неочаквани разходи и т.н.;

- да живеят в дом с ниска трудова активност, тоест хората в трудоспособна възраст да са реализирали по-малко от 20% от своя трудов потенциал през последните 12 месеца.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
5
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 8 месеца
1
 
5
 
1
преди 8 месеца
супер ... светлото бъдеще дойде , виновни са комунистите .

Още от Европа
Великобритания похарчи 37 млрд. паунда за тестове и проследяване на коронавируса