Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Българската болнична асоциация: Не е коректно да се настройват пациентите

От асоцияцията обясняват, че не са съгласни с мнението, че има някакво съзнателно прикриване на ценоразписи на лечебни заведения

Българската болнична асоциация: Не е коректно да се настройват пациентите

Снимка: Pixabay

 

"Българската болнична асоциация " изпрати декларация до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по повод негово писмо за изпълнението на чл.98 от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), разпространено от всички лечебни заведения в страната чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ), съобщават от асоциацията. 

"Както сме обявили от учредяването си, Българска болнична асоциация има амбицията да бъде обединител на всички лечебни заведения у нас, в полза на утвърждаването на стандарт за по-добро здравеопазване в България. Нашите членове са с различна собственост, частна и общинска, и искаме да ви уверим, че още преди промяната в чл.98 от ЗЛЗ, информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и начина на заплащането им на лечебните заведения, се излагат на общодостъпно място в сградите, обичайно на входа им. Тази практика е от години и многократно е била обект на проверка от съответните РЗИ по места", се посочва в декларацията към здравния министър. 

От ББА обясняват, че повод за изказване на настоящата позиция на ББА е , което се прави от медиите върху обществеността по повод на писмото на Кирил Ананиев, че има някакво съзнателно прикриване на ценоразписи на лечебни заведения.

"Такъв тип медийни внушения не са от полза за никой участник в сектор Здравеопазване, който и без това е раздиран от напрежение по различни поводи", смятат от ББА.

От Българската болнична асоциация имат уверението на своите членове, че чл.98 от ЗЛЗ се спазва, и ако някое лечебно заведение е избрало да оповести ценоразписа си не на „интернет страницата“, а „по друг обичаен начин“, то това е възможност, която закона дава и не е коректно, да се настройва българския гражданин и най-вече пациентите, в обратния смисъл.

"Що се отнася до качване на информацията на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, това е извън предела на влияние, което лечебните заведения имат. Използваме случая да предложим, темата за необходимостта от доплащане при недофинансираните пътеки да бъде разгледана открито и заедно всички заинтересовани страни в сектора да дадат предложения и изработят изменение, които да са и интерес на
пациентите", пише още в декларацията, изпратена до медиите. 

За пример - цената за избор на екип и избор на лекар стои от години фиксирана без основание за това, предвид, че определянето на възнагражденията на медицинските специалисти в отделните лечебни заведение в никакъв случай не е фиксирано и еднакво.

"Насочваме вниманието Ви към един добре работещ модел – Методиката за закупуване на дейностите в извънболничната дентална помощ от НЗОК, който може да се ползва като успешен модел и в много случаи в болничната помощ, за което ББА поема ангажимент да изработи предложение и да го представи на всички заинтересовани и институциите.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Британският бюджетен регулатор: Твърдият Brexit ще доведе до незабавна рецесия