Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Българската икономика е една от едва четирите в ЕС с ръст за първото тримесечие

Икономиката на блока се свива най-силно от 1995 г. на фона на коронавирусната пандемия

Българската икономика е една от едва четирите в ЕС с ръст за първото тримесечие

Снимка: Getty

България е една от четирите държави в ЕС, които записват ръст на икономиката си през първото тримесечие спрямо предходния период. Сезонно коригираният БВП за страната нараства с 0,3%, колкото и в Румъния.

Като цяло обаче европейската икономика отбелязва един от най-тежките си икономически спадове в своята история през първото тримесечие на тази година на фона на коронавирусната пандемия.

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт е записал понижение от 3,6% в еврозоната и 3,2% в Европейския съюз през първите три месеца на годината спрямо предходния период. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това представлява най-рязкото понижение, откакто се води статистиката от 1995 г.

Изоставането е факт, въпреки че драстичните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 започнаха да се прилагат едва през третия месец от периода. За сравнение през четвъртото тримесечие на 2019 г. БВП отбелязва минимален ръст от 0,1% както в еврозоната, така и в ЕС.

Спрямо същия период на миналата година сезонно коригираният БВП намалява с 3,1% в еврозоната и с 2,6% в ЕС през първото тримесечие. Това е и най-резкият спад от третото тримесечие на 2009 г. В края на миналата година ръстът на БВП на годишна основа е бил съответно 1% и 1,2% за еврозоната и ЕС.

В един от основните търговски партньори на блока САЩ брутният вътрешен продукт в началото на годината намалява с 1,3% спрямо предходното тримесечие, след като записва ръст от 0,5% в края на 2019 г. Спрямо същото тримесечие на предишната година обаче икономиката расте с 0,3%.

БВП на страните членки

Най-голямо е повишението за първите три месеца в Ирландия – 1,2%. Следват България и Румъния с ръст от по 0,2 на сто. Растеж записва и икономиката на Швеция - с 0,1%.

Най-голямо от своя страна е свиването във Франция и Италия (с по 5,3%), както и в Испания и Словакия (с по 5,2%).

Компоненти на БВП и принос за растежа

През първото тримесечие разходите за крайно потребление на домакинствата намаляват с 4,7% в еврозоната и с 4,3% в ЕС. Те имат силно негативен ефект върху растежа на БВП, посочват от Евростат, както на територията на единната валута, така и в европейския блок като цяло. Те отнемат от по 2,5 и 2,3 процентни пункта съответно в двете общности.

Брутното образуване на основен капитал се свива с 4,3% в еврозоната и с 3,9% в ЕС, като то също има отрицателен принос за баланса.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия предлага обвързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона