IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на руския газ трябва да е два пъти по-ниска, изчисляват в Беларус

"Газпром" доставя газ за Германия и Украйна на по-ниска цена, отколкото за Беларус, смятат властите в страната

17:25 | 12.05.16 г.
Цената на руския газ трябва да е два пъти по-ниска, изчисляват в Беларус

Пазарната цена на руския газ за Беларус трябва да бъде 73 долара за 1000 куб. метра, коментира енергийният министър на страната Владимир Потупчик, цитиран от ТАСС. В момента Русия доставя газ за Беларус при цена от 142 долара за 1000 куб. метра.

Потупчик е категоричен, че изчисленията му са за пазарната цена на суровината, а не за цената с отстъпките. Неговите сметки се основават на цената на природния газ, който Русия изнася за Германия и Украйна.

Русия и Беларус обсъждат цената на природния газ, посочи от своя страна руският енергиен министър Александър Новак. Досега обаче двете страни не са постигнали споразумение.

В средата на април той беше категоричен, че няма никакви основания за промяна на формулата за изчисляване на цената на природния газ за Минск. Тогава коментарът на Новак беше предизвикан от изказване на премиера на Беларус Андрей Кобяков, според когото природният газ за страната трябва да струва 80 долара за 1000 куб. метра.

Минск не признава и дългове към „Газпром“, посочва още ТАСС. Според изчисленията на Новак обаче за първите четири месеца на 2016 година Беларус дължи над 125 млн. долара за доставката на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още