Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Цените на битовата енергия в България растат, но остават сред най-ниските в ЕС

На годишна база ръстът при електроенергията за бита е близо 5%, а при природния газ - 20,6%

Цените на битовата енергия в България растат, но остават сред най-ниските в ЕС

Снимка: Ройтерс

Цените на енергията за бита в България през второто полугодие на миналата година отчитат значителни ръстове в сравнение със същия период на предходната година, но въпреки това остават едни от най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

От тях става ясно, че за вторите шест месеца на 2017 г. цената на тока за бита в страната е била най-ниската в блока, въпреки че се наблюдава увеличение от 4,8% на годишна база в национална валута. Това е и един от най-значителните ръстове за целия съюз.

Преди нас са Кипър (12,6%), Румъния (7,2%), Малта (7,1%), Естония (6,5%) и Великобритания (5,3%).

Още по темата

На обратния полюс най-значително поевтиняване регистрират в Италия (-11,1%), Хърватия (-7,5%), Словакия (-6,2%) и Гърция (-6,0%).

Изразени в евро, средните цени на тока за домакинствата у нас са били 0,098 евро за киловатчас. За сравнение, през първото полугодие на миналата година те са били 0,096 евро за киловатчас.

Подобно на предходния период и през последния най-скъпо електричество са ползвали гражданите на Германия (0,305 евро на киловатчас) и Дания (0,301 евро на киловатчас) при средни стойности за ЕС от 0,205 евро за киловатчас.

По отношение на цените на природния газ у нас увеличението на годишна база е второ по големина за съюза – с 20,6%, изразени в национална валута. Преди нас е само Естония със скок от 25,9% за година. Най-много цената е спаднала в Словения (-5.5%), Германия (-5.1%) и Люксембург (-4.8%).

Изразена в евро, стойността на киловатчас от суровината у нас е била 0,038 евро. Въпреки значителният ръст обаче тя остава под средната за ЕС от 0,063 евро за киловатчас. Най-скъп е бил природеният газ в Швеция – 0,113 евро за киловатчас.

Като цяло цените на електричеството за бита в целия ЕС остават без значителна промяна на годишна база – наблюдава се ръст от 0,2%. При природния газ отново промяната е минимална – поевтиняване с 0,5%.

Данъците и налозите в ЕС представляват над една трета (40%) от стойността на електричеството за бита през втората половина на 2017 г. и почти една трета (27%) от цената на газа.

В България този процент както при тока, така и при газа е 17%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Nasdaq оттегля офертата си за придобиването на борсата в Осло