IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централизирана система за подаване на молби за убежище предлагат евродепутати

Отговорът на ЕС на бежанската криза трябва да е базиран на споделена отговорност и солидарност, посочват от комисията по граждански свободи в ЕП

15:18 | 16.03.16 г.
<p>
	Хиляди бежанци търсят начин да преминат затворената гръцко-македонска граница. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Хиляди бежанци търсят начин да преминат затворената гръцко-македонска граница. Снимка: Ройтерс

Централизирана система за подаване на молби за убежище в Европейския съюз (ЕС) предлага комисията по граждански свободи към Европейския парламент (ЕП). В свое становище депутатите, които участват в комисията, коментират, че сегашната схема е показала своята неефективност, особено за страните, които са външни граници на общността. 

В новата система ще бъдат включени квоти за отделните държави от ЕС. Тя ще работи на базата на т.нар. „горещи точки“, от които пристигащите бежанци ще бъдат презаселвани в общността, посочват от пресцентъра на ЕП.

Със своето предложение депутатите от комисията по граждански свободи реално правят ревизия на Дъблинското споразумение, по силата на което в момента се обработват молбите за убежище в ЕС. Идеята за централизирана система беше подкрепена с 44 гласа „за“, 11 депутати бяха против, а един се въздържа.

От комисията настояват и държавите да изпълнят своите задължения по релокиране на бежанците. Към 3 март 2016 година са били презаселени едва 660 души от 106 хил. души, които стоят в бежанските центрове в Гърция и Италия.

По отношение на „фронтовите“ държави, тоест първата спирка на мигрантите в ЕС – основно Гърция и Италия, евродепутатите настояват те също да изпълняват своите задължения и да регистрират всички пристигащи в „горещите точки“.

„Ситуацията е много тежка. През миналата година 3 771 души загубиха живота си в опит да пристигнат в Европа. Тази година повече от 450 души, от които 77 деца, също загинаха“, посочи докладчикът по темата в комисията Роберта Мецола (ЕНП). Тя посочи още, че отговорът на Европа на тази криза трябва да бъде съобразен с принципите на солидарност и споделена отговорност между страните на ЕС.

По данни на ЕП през 2015 година 1,83 млн. мигранти са влезли през външните граници на ЕС. Броят расте значително спрямо предходната година – 282,5 хил. души. Молбите за убежище в ЕС, Норвегия и Швейцария са общо 1,4 млн., а броят им расте значително от април 2015 година насам.

Резолюцията на комисията по граждански свободи ще бъде разгледана и гласувана по време на следващата пленарна сесия на ЕП, която ще се проведе на 9 април в Страсбург. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още