IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка в Норвегия остави паричната си политика без промяна

Ниската лихва от 0,5% подкрепя икономическото възстановяване от най-тежката криза за петролната индустрия от десетилетие насам

13:02 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>На заден план е сградата на централната банка на Норвегия. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

На заден план е сградата на централната банка на Норвегия. Снимка: Архив Ройтерс

Норвежката централна банка запази основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниското ниво от 0,5%, съобщи Bloomberg. Ниската лихва подкрепя икономическото възстановяване от най-тежката криза за петролната индустрия от десетилетие насам.

Управителят на централната банка Ойстен Олсен заяви, че перспективите и балансът от рискове пред норвежката икономика не изглежда да са се променили значително от срещата през септември досега. 

Икономиката на най-големия петролен производител в Западна Европа се възстановява от продължителен срив в своята нефтена индустрия. Инфлацията обаче е далеч под целевото ниво, а имотният пазар се охлажда рязко, поради което на срещата си през септември регулаторът каза, че първото повишение на лихвите от 2011 г. няма да се случи преди 2019 г.

Предвид зависимостта на Норвегия от търговия прибързано затягане на паричната политика може да е рисковано, тъй като в основните пазари за износ – Швеция и еврозоната – стимулите все още действат с пълна сила, посочва Bloomberg. От септември насам икономическите данни в Норвегия бяха по-скоро в долната част на прогнозния диапазон на банката, а пък инфлацията е с процентен пункт под целевото ниво от 2,5 на сто.

„Подобренията на трудовия пазар изглежда продължават. Инфлацията е малко по-ниска от очакванията, а обменният курс е по-слаб от прогнозите“, пише в изявлението на регулатора.

Следващото заседание на централната банка в Норвегия е на 14 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още