IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери на ЕЦБ са обсъждали различни сценарии за паричната политика

Протоколът от срещата през септември показа, че представители изпитват опасения и заради острия ръст на еврото

15:49 | 05.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На срещата си през миналия месец представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са обсъдили редица сценарии за удължаване на програмата за изкупуване на облигации и през следващата година и са изразили опасения за силния ръст на еврото, показва протоколът от срещата, цитиран от Ройтерс.

Централните банкери на 19-те страни членки на еврозоната са обсъдили няколко сценария за продължаване на програмата за количествено облекчаване, обмисляйки всякакви компромиси за размера и периода на покупки. Някои от тях са заявили, че финалното решение по въпроса трябва да включва намаляване на покупките на активи.

Програмата на ЕЦБ би трябвало да изтече в края на тази година, което означава, че времето за взимане на решение изтича. Пазарите сега очакват покупките да бъдат намалени с една трета до 40 млрд. евро месечно и програмата да бъде удължена с шест до девет месеца.

„Членовете обсъдиха и някои общи компромиси, присъщи за различните сценарии за бъдещото прекалибриране на програмата за изкупуване на активи и най-вече – избор между темпа и планираната продължителност“, казва ЕЦБ.

„В рамките на предварителните насоки на Управителния съвет ползите от по-дългия разгънат пазарен хоризонт, заедно с по-голямото забавяне на темпа, бяха сравнени с тези от по-къс период на покупки и по-големи месечни обеми“, се казва в протокола.

Централните банкери са отбелязали още, че всички промени трябва да бъдат приложени върху целия пакет политики, а не да бъдат ограничени до конкретен компонент, особено размера или периода на покупките на активи.

Макар че централните банкери са изразили по-силно доверие към посоката на инфлацията, някои казват, че отрицателното влияние на възхода на еврото може би се подценява, създавайки негативни рискове за някои от прогнозите за инфлацията.

Главният икономист Петер Прат е призовал за „внимателен мониторинг“ на валутния курс, по-силен коментар, който в крайна сметка е бил приет от банкерите. Преди дни Прат заяви, че инвеститорите са по-способни да приемат по-малки, но по-продължителни изкупувания на облигации от страна на ЕЦБ, когато пазарите са спокойни. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още