Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

CEZ Group ще инвестира 100 млн. евро за развитие на чиста енергия

Дружеството променя фокуса си през последната година

CEZ Group ще инвестира 100 млн. евро за развитие на чиста енергия

Снимка: Архив Ройтерс

Чешката компания CEZ Group получи заем от Европейската централна банка (ЕИБ) в размер на 50 млн. евро за развитието на чиста енергия и нови технологии, съобщават от пресцентъра на дружеството. Към тази сума ще бъдат добавени още 50 млн. евро собствен капитал за разработки в тази насока.

Средствата ще получи дъщерното дружество CEZ Inven Capital, чиято основна задача е инвестиции в иновативни енергийни компании в Европа, чрез което да бъде изготвен бизнес модел за развитието на самия холдинг. Дружеството предоставя своя експертен опит, клиентска база и технологична синергия, с помощта на което дружествата да развият своите проекти. Досега подкрепа са получили компании като Sonnen, Sunfire и други.

Отпуснатият заем за CEZ е покрит с гаранция от Европейския стратегически фонд за инвестиции – основната част от т.нар. „План Юнкер“ за възраждането на европейската индустрия.

Още по темата

CEZ Group започна да променя фокуса си в последната година. Според публикация в Bloomberg компанията желае да се изтегли от Балканите и да се насочи към зеления енергиен сектор в Централна и Западна Европа. От пролетта дружеството, което държи енергийната мрежа в Западна България, води разговори за продажбата на активи или части от активи, като разговорите са обгърнати в тайна.

Медийни публикации съобщават, че кандидати за покупка са и български компании, сочейки един от тях - „Фючър Енерджи“. Компанията обаче беше извадена от пазара заради небалансите, които не покрива. От ЧЕЗ България обясниха, че се стремят до края на годината да имат яснота ще има ли сделка, или не. 

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе за сделката за ТЕЦ "Варна". Новият собственик "Сигда" обеща, че ще възстанови производството на централата. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit