IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частничните местни избори в Италия - тест за правителството на Ренци

Избирателите ще гласуват за областни управители на седем области

10:51 | 31.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Матео Ренци.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Матео Ренци. Снимка: архив Ройтерс

Италия гласува на частични местни избори на 31-ви май, които ще бъдат тест за правителството на Матео Ренци и за десницата на Силвио Берлускони, който наскоро получи правото да се върне в политиката след редица съдебни проблеми, предава AFP.

В рамките на деня около 20 млн. души ще могат да дадат гласа си за областни управители на седем от общо 20 изталиански области - Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Умбрия, Кампания и Пулия.

Освен това избирателите гласувта и за повече от 1000 кмета на италиански общини.

Това са първите избори в Италия от тези за Европейски парламент, които се проведоха през май миналата година. Тогава Демократическата партия на Матео Ренци постигна много добър резултат, като си спечели 40,1% от гласовете на избирателите. Тя се радваше на близо 20% преднина спрямо партиите, които останаха на второ и трето място.

Сега вниманието в Италия е насочено към това как ще се представи антиимигрантската и евроскептична партия Северна лига. Нейният нов лидер е Матео Салвини. Изборите ще покажат и дали партията Форца Италия на Силвио Берлускони ще остане втора след партията на Ренци или ще отстъпи второто място на партията на Салвини.

За Ренци ще е важно да види дали подкрепата, която получи миналата година, остава също толкова голяма.

В деня преди изборите италианската парламентарна комисия, известна като “Комисия антимафия”, обяви списък със 17 кандидати за изборите, които обяви за неподходящи за избиране, тъй като имат проблеми с правосъдието.

В списъка, който няма никаква юридическа стойност, фигурират основно непознати за широката общественост имена. Единственото по-известно е това на Винченцо де Лука, който е кандидат от партията на Ренци. Той се състезава за поста областен управител в Кампания и беше осъден на първа инстанция за злоупотреби с власт. Предстои дело за други престъпления, извършени от него, включително измами. Процесът ще започне през месец юни тази година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Италия има 132% около 2 трилиона държ.дълг - сериозно нещо дори за ГерманияВъпрос на време или лихва до 0,1% и доц.д-р Емил Хърсев в края на статията цитира проф. Кругман и проф. Варуфакис - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Просто няма друг начин освен лихва до 0,1% и постепенно да се връща главницата Описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 6% защото доклада на ООН е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Всичко останало са грешни мерки и вкарват света в катастрофи Категорично заявявам ,че като гледам какво правят политиците и олигарсите ще убият милиарди ако не вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Италия има 132% около 2 трилиона държ.дълг - сериозно нещо дори за Германия Въпрос на време или лихва до 0,1% и доц.д-р Емил Хърсев в края на статията цитира проф. Кругман и проф. Варуфакис - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Просто няма друг на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ренци за момента е в относително по комфортно положение за разлика от испанския си събрат.Италия все още успява ( някак си ) да поддържа положението...Синдикатите са постоянно в междуособици,от което се възползва Ренци , балансирайки между тях и също разделената опозиция. Докога ли , обаче ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още