IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черен понеделник и за борсата в Милано

По-рано през деня пониженията при всички търгувани акции достигнаха 10%

17:23 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

В началото на седмицата курсовете на Миланската фондова борса се сринаnа дори повече, отколкото на други места в Европа. Всички акции се понижават с до десет процента сутринта, преди всичко като последица от драстичните мерки на правителството в Рим за ограничаване на коронавируса. Италия е най-засегната страна от Covid-19 след Китай.

Милано, а с него и борсата, е в центъра на провинция Ломбардия, която на практика е под карантина. В неделя правителството в Рим постанови, че Ломбардия и 14 други провинции ще са с ограничен достъп. Работата и производството продължават, летищата и жп гарите са отворени, но всеки, който иска да влезе или да напусне ограничената зона по работа или по здравословни причини, трябва да представи причините и сертификат в полицията.

Представители на опозицията призоваха през уикенда Миланската фондова борса да бъде затворена. Преди началото на сесията директорът на борсата Рафаеле Джерусалми категорично се противоречи на това. „Има неоправдана паника", каза той в интервю за Bloomberg в неделя. „Италианската фондова борса има бизнес план, който ни позволява да продължим да работим дори в случай на ядрена атака".

Мерките, предприети от правителството, служат за избягване на пренаселеността на болниците и колапса на системата на здравеопазването, каза Джерусалми. „Това е всичко“, посочи той.

Но шокът е голям. Италианските държавни облигации бяха подложени на масова разпродажба в началото на седмицата. Доходността по десетгодишните италиански държавни облигации нарасна с 0,27 процентни пункта до 1,34 процента. Според търговец в Милано  борсата като цяло е изтрила цялата печалба от изминалата година и началото на 2020 г. само за две седмици. Индексът FTSA Mib падна до 18 470 пункта – до нивото от декември 2018 г. Следобед понижението за индекса е от почти 12 на сто до 18 389 пункта.

Министерството на икономиката и финансите в Рим се опитва да овладее икономическите щети и шока на финансовите пазари. Засега само с думи. Едва в края на седмицата ще има указ с конкретни мерки. Продажбите на късо например могат да бъдат забранени

„Говорих с централната банка, регулатора на борсата и министър Роберто Гуалтиери тази сутрин, за да използваме всички необходими средства и да защитим стабилността на финансовите пазари и спестяванията на гражданите", заяви държавният секретар Алесио Вилароса от Министерството на икономиката и финансите. Това включва обмислянето на цялостна забрана на късите продажби. Всякакви спекулативни маневри в ущърб на Италия трябва да бъдат блокирани, казва той, цитиран от DPA.

Сутринта беше особено лоша за италианските банки. Индустриалният индекс загуби около 13 процента и спадна до най-ниската стойност от 2016 г. Както в целия Север, повечето служители са в режим на работа от вкъщи, командировките са забранени, но централните офиси са отворени и бизнесът продължава. В дъщерното дружество на Unicredit Hypo-Vereinsbank в Мюнхен бе отчетен вторият случай на положителна инфекция с Covid-19. Всички контакти са под карантина у дома.

Банките в Италия биха пострадали заради мудния бизнес, лошото представяне на управляваните активи и държавни облигации и влошаване на качеството на кредитите, пишат анализаторите на Kepler Cheuvreux. Степента зависи от продължителността на кризата.

Основните банки Unicredit и Intesa Sanpaolo работят над планове за помощ за компании и семейства. Те вече обявиха, че засега ще преустановят плащанията на заеми. „Ние сме силна страна с изключителни компании. Светът оценява нашите продукти, а италианците имат 10,5 трлн. евро спестявания, което е една от най-високите суми в Европа", казва директорът на Intesa Карло Месина. „Ще овладеем кризисната ситуация“. Intesa предоставя на страната 100 милиона евро, за да компенсира кризисната ситуация в системата на здравеопазването. Unicredit вече е дарила милиони евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още