IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля европейските борси след решението на ЕЦБ

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,16% от стойността си

19:52 | 13.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък на червена територия, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) официално сложи край на програмата си за количествени облекчения на стойност 2,6 трлн. евро (3 трлн. долара), съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 остана почти непроменен спрямо предходната сесия, като загуби само 0,16% от стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,04% от стойността си и достигна равнище от 6877,50 пункта. Във Франция CAC 40 отбеляза спад от 0,26% до ниво от 4896,92 пункта, а германският DAX загуби 0,04% и достигна ниво от 10 924,70 пункта.

ЕЦБ ще прекрати програмата си за количествени облекчения този декември след близо четири години. Европейските банки обичайно критикуват програмата на ЕЦБ, като твърдят, че тя оказва негативно въздействие върху нетните им приходи от лихви. Книжата на Unicredit бяха сред най-поскъпналите в днешната сесия с ръст от 1,4% на фона на очакваното прекратяване на противоречивата програма за стимулиране на ЕЦБ.

В същото време акциите на германската верига за бързооборотни стоки Metro се озова на дъното на индекса, след като компанията обяви, че бизнесът й в Русия изпитва затруднения. Книжата на компанията поевтиняха с над 7% след новината.

Британската компания Antofagasta се изстреля към върха на европейския бенчмарк в сутрешната търговия, след което обаче загуби голяма част от постигнатия ръст и в крайна сметка финишира с повишение от 0,7%. Секторът на суровините като цяло се представи най-добре в днешната сесия.

Вниманието на пазарите е насочено предимно към събитията в областта на глобалната търговия, след като серия от оптимистични изявления от Вашингтон и Пекин засилиха очакванията за постигане на обхватно търговско споразумение.

На валутните пазари британският паунд загуби част от ръста си след ралито в предходната сесия. Това се случи, след като британският премиер Тереза Мей оцеля при вот на недоверие, иницииран от нейната Консервативна партия.

В същото време инвеститорите наблюдаваха серия от съобщения за лихвените проценти в четвъртък. Както се очакваше, Норвежката централна банка остави основната си лихва непроменена, а Швейцарската национална банка съобщи, че няма никаква причина да променя експанзивната си парична политика и допълни, че е готова да ограничи интереса към франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Заради изкуствено държаните отрицателни лихви дълго време, Централните Банки като ЕЦБ, изкривиха цените на акциите, имотите и изобщо всички активи на пазарите.Образуваха се балони и на фондовите пазари и на пазарите на жилища в цял свят. Парите започват да имат цена. Не се лъжете да купувате имоти, особено в момента и особено с кредити, защото лихвите тепърва тръгват нагоре. Така се оказвате с имот, на стойност над 40 %завишена от реалната му такава и в същото време банките ще започнат да вдигат лихвите.В момента, заради тази извратена лихвена политика абсолютно всеки актив е силно надценен. От тук нататък банките събират трапезата и който ял, ял който пил, пил. Помнете винаги как банкера ви дава чадър, когато е слънчево, и когато завали си го прибира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още