IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля европейските борси заради новата ескалация на търговския спор

Автомобилният сектор се представи най-зле в първия ден от седмицата

20:15 | 24.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията в понеделник със спад на фона на поредната ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,56% до ниво от 382,14 пункта, като почти всички сектори приключиха сесията на червена територия. Германският бенчмарк DAX беше най-големият губещ със спад от 0,64% до ниво от 12350,82 пункта. Лондонският FTSE 100 завърши с понижение от 0,42% до 7458,41 пункта, а в Париж CAC 40 приключи сесията със спад от 0,33% до ниво от 5476,17 пункта.

Автомобилният сектор се представи най-зле след възобновяването на несигурността заради търговските отношения между САЩ и Китай. В понеделник влязоха в сила поредните мита както върху американски, така и върху китайски стоки.

BMW и редица други германски автомобилни компании също загубиха част от стойността си, след като представители на концерните не успяха да постигнат компромис с германското правителство за подобряване на дизеловите автомобили. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че ще вземе крайно решение по въпроса на 1 октомври. Цената на акциите на Volkswagen се понижи с 0,88%, на Daimler – с 2,6%, а на BMW – с 2,51%.

Британската телевизия Sky беше най-поскъпналата европейска компания с ръст на цената на акциите й от 8,6% след новината, че е препоръчала на акционерите си да приемат предложение от Comcast за придобиване на стойност 40 млрд. долара.

Книжата на Randgold Resources също поскъпнаха, след като компанията се съгласи на сливане с канадската Barrick Gold в сделка на стойност 18,3 млрд. долара.

Авиокомпаниите се озоваха на червена територия, след като Thomas Cook отправи предупреждение за понижаване на печалбата си. Цената на акциите на компанията от индекса FTSE 250 се срина с почти 27%. Tui отбеляза спад от 4%, а Ryanair приключи сесията с понижение от около 2%.

В същото време отношенията на Великобритания с ЕС остават напрегнати, а напрежението в британската политическа система също се засилва. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че ще подкрепи втори референдум за Brexit, ако партията му вземе такова решение.

В същото време британското правителство опроверга съобщенията през уикенда, че планира да проведе предсрочни избори през ноември.

На пазара на суровини цената на петрола сорт Брент премина прага от 81 долара за барел на фона на затягането на пазара и очакването на трейдърите за прилагането на втория кръг от американски санкции срещу Иран, които трябва да влязат в сила в началото на ноември.

В макроикономически план Индексът за бизнес климата на Ifo отбеляза лек спад през септември, тъй като компаниите са понижили очакванията за бизнеса си. Въпреки това институтът съобщи, че германската икономика остава силна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
shellymarr1115
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми. Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още