IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешки банкер: Централните банки не могат да „поправят“ климатичните промени

Регулаторите „не трябва да създават усещането, че са всемогъщи“ и трябва да оставят политиките за опазване на околната среда на политиците, смята Марек Мора

19:15 | 18.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Европейската централна банка<em>. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Сградата на Европейската централна банка. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Централните банки не трябва да се опитват да се борят с изменението на климата, тъй като това може да застраши финансовата стабилност и да подкопае тяхната независимост, посочва Марек Мора, заместник-управител на Чешката национална банка. 

Според него регулациите не могат да се използват в полза на банките, финансиращи проекти, насочени към борба с глобалното затопляне, или да наказват онези, които не го правят. Централните банки „не трябва да създават усещането, че са всемогъщи“ и трябва да оставят политиките за опазване на околната среда на политиците, изтъква Мора по време на видео дискусия.

Коментарите на финансовия експерт контрастират с тези на редица централни банкери, които се застъпват за идеята за подпомагане на света в борбата му с екологичната криза. Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, например, се ангажира да преследва „всички пътища“, за да се справи с климатичните рискове.

Според Мора съвременните централни банки са създадени да притежават „огромна сила“, за да защитят ценовата стабилност и от своя страна да помогнат за постигане на дългосрочна икономическа устойчивост.

„Моментът, в който започваме да разпределяме ресурси за сегменти като борбата с изменението на климата, мисля, че това би подкопало тяхната изначална легитимност“, посочва Мора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Защо трябва да се поправят климатичните промени? Това е част от цикъла на планетата и никой нищо не може да направи по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Чешки банкер: Централните банки не могат да поправят климатичните промени Ъф корзззз! Нали *** трябва да постигнат това с мизерията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още