IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешкият премиер: Изборите в Беларус трябва да бъдат повторени

Бабиш призова за повтаряне на вота под контрола на чуждестранни наблюдатели, докато естонски министър изтъкна нуждата от ефективен отговор от страна на ЕС

12:42 | 14.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чешкият премиер Андрей Бабиш. <em>Снимка: Getty</em></p>

Чешкият премиер Андрей Бабиш. Снимка: Getty

Президентските избори в Беларус трябва да се повторят с присъствието на чуждестранни наблюдатели, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш в петък и се присъедини към призивите на Полша към лидерите на Европейския съюз (ЕС) да се обсъди ситуацията.

„Говорих с полския министър-председател (Матеуш Моравецки) и ще предложим (на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел) извънредна видео конференция на членовете на Европейския съвет“, заяви Бабиш в Twitter. „Изборите в Беларус трябва да се повторят, да бъдат прозрачни и в присъствието на чуждестранни наблюдатели“, подчерта чешкият премиер, цитиран от Ройтерс.

В същото време външният министър на Естония Урмас Рейнсалу заяви, че трябва да се предприемат конкретни стъпки към ефективен отговор от страна на ЕС и западните държавите като цяло срещу репресиите в Беларус, последвали президентските избори в неделя. Рейнсалу също повдигна въпроса в Съвета за сигурността на ООН, където Естония има непостоянно място, което беше посрещнато с протест от страна на руския представител.

„Сегашната ситуация в Беларус е такава, че изисква бързи и решителни действия от страна на нациите на ЕС и на западната общност", заяви външният министър на Естония по време на планираната правителствена пресконференция в четвъртък (14 август).

Рейнсалу, който каза, че се е срещнал с белоруски граждани активисти в Талин по-рано през деня, подчерта значението на призивите за прекратяване на насилието срещу невъоръжените протестиращи и незабавното освобождаване на задържаните по политически причини граждани, включително такъв на Естония, който според съобщенията е бил настанен в Беларус.

Пак в четвъртък външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че е необходимо ЕС да засили натиска си срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, като изтъкна възможността за налагане на санкции.

"Бруталността и задържането на мирни протестиращи и журналисти в Беларус е неприемливо за Европа в 21-ви век. В миналото, заради определени еднократна мерки и освобождаването на политически затворници, имахме причина да се надяваме, че нещата отиват правилната посока. Очевидно това доверие е било незаслужено и вероятно ще говорим за санкции", изтъкна Маас.

След президентските избори в Беларус, засенчени от обвинения за манипулация, ситуацията в страната остава напрегната. Във вторник вечерта отново се стигна до кървави сблъсъци с полицията по време на демонстрации. Хиляди хора бяха на улиците, повечето от тях в столицата Минск. Засега не е ясно как ще реагира на недоволството държавният глава Александър Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Европа доказа, че е безкомпромисна към националистите, дори да са честни и креативни като Йорг Хайдер в Австрия, по друг начин Орбан в Унгария или управлението в Полша, и безкрайно толерантна към крадците, които крадат както от народа си, така и от Европа, но й се докарват, както правят Борисов и ГЕРБ!Колко бързо забелязаха Беларус и нямат скрупули, че се месят във вътрешните им дела. За нас това не се отнася. 37 дни имаме протести - ясни, открити, отразявани от много западни медии. И от ЕК се ПРАВЯТ, че не виждат. Най-корумпираната страна в ЕС сме, най-бедната и със свобода на словото - индекс 111. Преди диктатурата на борисов имахме индекс 38. Има ли на някого да не му е ясно за какво става дума? И като е гледал и слушал полегналия дебелак до парите и златото, или терминологията, че ще оправя западните политици в "дупарата с 200" - цитирам (и Орбан) и НИКОЙ от тях не реагира. Поне на това! За Шмеркел имам специално мнение и тя ми е ЯСНА още от ЩАЗИ и зависимостите й от САЩ.Истината е, че ЕНП курдиса Борисов. Има и видео, той сам си го признава. Впрочем, курдисването на Станишев във ПЕС е не по малък гаф. Зашо се правят тия неща? Ами защото има Европа и има прериферия, колонии, нео-колонии, тя Еврпата ги знае тия работи от няколкостотин години. И знае как се работи с колонизираните, пардон, периферните на две скорости страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Я пък го тоя, "честния" бизнесмен. Беларус откога станаха колония на Чехия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
бих добавил "...до победа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Онова жуже от Кремъл е толкова дребно, че и скритите токчета в обувките му не помагат...тръгнал някой да се мери с него и 290те му лева минимашна заплатка, пхахаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Всички се мерят с Путин.Ако Путин бе спечелил с 90%, тоБатьката щеше да си нарисува 92%.Това му е грехът, театърът който го разигра с наемниците беше *** изцепка. Той и така си печелеше. *** трябва да е с повече от Путин.Мъка, мъка, мъка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Чешкият премиер: Изборите в Беларус трябва да бъдат повторени Мечо Пух:Това са неправилни пчели, затова правят неправилен мед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още