Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Четири държави от ЕС стартират мащабен вятърен парк в Северно море

ЕК ще представи план за намаляване на енергийната зависимост на общността

Четири държави от ЕС стартират мащабен вятърен парк в Северно море

Снимка: Bloomberg LP

Германия, Белгия, Нидерландия и Дания ще изградят мащабен офшорен вятърен парк с капацитет от 150 гигавата в крайбрежието на Северно море, съобщава Ройтерс. Проектът ще бъде финализиран до 2050 година и реално ще увеличи 10 пъти днешния офшорен капацитет на Европа.

В момента в Европейския съюз (ЕС) са изградени вятърни турбини в крайбрежните зони с капацитет от 16 гигавата, а целите на Брюксел са до 2050 година да се увеличат до 300 гигавата.

Още по темата

Плановете са в съзвучие със зеления преход, начертан от Европейската комисия (ЕК). По-късно днес (18 май) в Брюксел ще бъде представен план за намаляване на енергийната зависимост на общността в следващите няколко години. В основата му е ускоряване на изграждането на зелени мощности, както и на мерките за енергийна ефективност.

Ройтерс посочва, че ЕС ще трябва да инвестира около 210 млрд. евро до 2027 година, за да намали потреблението на изкопаеми горива и да превключи на зелена енергия. Така общността ще постигне две свои цели - да намали зависимостта си от изкопаеми горива, включително и от Русия, както и да постигне въглеродна неутралност до 2050 година.

Освен ускоряване на зелената трансформация плановете на ЕК предвиждат още и диверсификация на газовите доставки. Като алтернатива на руския газ се разглеждат възможности за втечнен газ включително и от Египет, Израел и Нигерия. Заместник на природния газ след 2030 година ще бъде зеленият водород, се казва още в плановете на Брюксел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Изненада ли е оттегленото от Ердоган вето за членство на Финландия и Швеция в НАТО?