Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Четири са вариантите за Brexit, посочва предприемач

Все още няма компания, която изцяло да е изнесла бизнеса си от Великобритания, казва Темелко Дечев, изпълнителен директор на Prosperamo Grouр

гледано: 2026   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Четири са сценариите, по които може да протече излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Това прогнозира Темелко Дечев, предприемач и изпълнителен директор на Prosperamo Group, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Дечев посочи като един от вариантите Brexit да остане без конкретна сделка до датата, на която ще се състои. Той добави, че в този вариант търговията между Великобритания и ЕС ще се осъществява на принципите, установени от Световната търговска организация.

Като друг вариант експертът посочи сделка, подобна на тази между Турция и ЕС.

„При този сценарий Кралството ще може да търгува стоки на идентични правила с тези между държавите в ЕС, но няма да може да регулира самостоятелно своите граници, трябва да го прави съвместно с регулациите на ЕС“.

Дечев коментира и примера на Швейцария и Норвегия, които са членки на Европейската асоциация за свободна търговия и плащат за достъпа до единния пазар на ЕС.

Той посочи, че в този вариант свободното движение на хора ще се запази, а това не е част от интересите на Великобритания.

„Най-логичното споразумение, от гледна точка на бизнеса, е подобно на това между Канада и ЕС. Това е най-удачният вариант за Кралството. Не е ясно дали ЕС ще се съгласи на подобна сделка, по-скоро британците ще са тези, които ще трябва да направят компромис. В такъв случай най-вероятно ще се стигне до споразумение, подобно на това между Швейцария или Норвегия и ЕС, посочи Дечев и съобщи, че все още няма компания, която цялостно да е изнесла бизнеса си от Великобритания. – Има множество примери за дружества, които частично изтеглят дейности от страната, но все пак още никоя компания не е напуснала изцяло.“

Вижте повече във видео материала с целия разговор.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Търговските сътресения отново помрачиха настроенията на борсите в Европа