IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членове на кабинета на Мей приемат 5-годишно ограничение за предпазния механизъм

Мей е провела разговори с лидерите на Полша, Литва и Естония в усилията й за намиране на компромис преди 29 март

22:17 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Членове на правителството на Тереза Мей, който подкрепят Brexit, са склонни Великобритания да остане обвързана с митническия съюз на ЕС до пет години в опит за излизане от безизходицата в преговорите, съобщи запознат източник, цитиран от Bloomberg.

Мей опитва да предоговори т. нар. предпазен механизъм за избягване на твърда граница с Ирландия, защото евроскептичните консерватори се опасяват, че това ще остави Великобритания в митническия съюз за неопределено време. Без тяхната подкрепа договорената от Мей сделка не може да бъде ратифицирана от парламента.

До този момент представителите на ЕС отказват да приемат големи промени в предпазния механизъм, включително ограничение във времето, и заради безизходицата Великобритания може да напусне Европейския съюз без споразумение в края на март.

Миналия месец полският външен министър заяви, че ограничението от пет години би било добър начин за излизане от безизходицата. Въпреки че идеята веднага беше отхвърлена от ЕС и ирландските лидери, редица високопоставени представители в ръководния екип на Мей, подкрепящи Brexit, казват в частни разговори, че са склонни да приемат подобен дългосрочен ангажимент, съобщават запознати източници, пожелали да останат анонимни.

Излизането от митническия съюз на блока и сключването на споразумения за свободна търговия със страни от цял свят е ключовата награда от Brexit според поддръжниците на кампанията за напускане на ЕС от Великобритания.
По време на срещи в Брюксел Мей предложи времево ограничение на предпазния механизъм, въпреки че не конкретизира какво трябва да е то. Много ревностни привърженици на Brexit биха приели една година, но министри от кабинета на Мей наред с високопоставени евроскептици са готови да проявят по-голяма гъвкавост.

По-трудният въпрос е дали Мей ще може да убеди други членове на партията й, подкрепящи Brexit, да приемат толкова дълго оставане в предпазния механизъм. Един от проблемите за министрите е да се явят на следващите избори, планирани за 2022 г., докато страната все още е в предпазния механизъм.

Мей ще трябва да убеди и Европейския съюз, който до момента не показва никакви признаци, че ще се откаже от дългосрочния си ангажимент да защитава интересите на Ирландия, която иска гаранциите за границата да бъдат с отворен край. Мей е говорила по телефона с лидерите на Полша, Литва и Естония в петък в рамките на кампанията й за намиране на компромис. Но според единия от запознатите източници тя не е направила нови предложения как да се намери изход от ситуацията.

Предпазният механизъм ще запази настоящите митнически правила наред с ключови регулаторни изисквания, за да се избегне необходимостта от гранични проверки на стоки, преминаващи през сухопътната граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Мярката трябва да влезе в сила след края на преходния период след Brexit, ако не се стигне до ново търговско споразумение, което да направи ненужни митническите проверки на границата.

Както Мей, така и ЕС се ангажираха да гарантират, че няма да се стигне до връщане на охраната по границата с Ирландия на фона на притесненията, че пропускателните пунктове ще съживят спомените за десетилетния конфликт в Северна Ирландия и ще навредят на мирния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още