IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас е готов на тежък компромис за постигане на споразумение с кредиторите

В замяна Атина се надява на отстъпки и опрощаване на част от дълговете

16:56 | 13.06.15 г. 19
Ципрас е готов на тежък компромис за постигане на споразумение с кредиторите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов на тежки компромиси, за да може да постигне споразумение с кредиторите на Гърция, съобщи „Ройтерс”. В замяна Атина иска да получи отстъпки, което обаче не се нрави на Германия.

Според информационната агенция без опрощение на дългове Гърция ще каже „не” на всички искания на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), които изолират страната от останалата част на Европа.

Едно от тези искания например е ограничаване на правата на работещите в Гърция чрез забраната за колективно договаряне на заплащането. Колективните договори са нещо, което се приема за даденост от синдикалните организации в Европа.

В същото време Ципрас е коментирал снощи със своя преговорен екип, че страната върви към дефолт и обявяване на несъстоятелност.

Гръцки министри са в Брюксел днес с „контрапредложения”, чиято цел е да се преодолее застоят в преговорите, получил се след напускането на разговорите на Международния валутен фонд (МВФ) в четвъртък.

Късно снощи премиерът Ципрас е посочил, на преговарящите, че ще се търси „устойчиво решение”, независимо колко труден компромис е то, защото единствената цел пред правителството е излизане на страната от кризата.

Припомняме, че Атина отложи плащане от 300 млн. евро за Международния валутен фонд в началото на месеца. Страните се договориха да има едно плащане от 1,6 млрд. евро в края на юни. Само че в гръцката хазна няма толкова средства и правителството се надява да получи последния транш от 7,2 млрд. евро по спасителната програма за Гърция.

Неизпълнение на задължения по изплащане на МВФ - кредитор от последна инстанция в рамките на глобалната финансова система след Втората световна война, ще има дълбоки последици, посочва „Ройтерс”. Европейската централна банка вероятно ще трябва да спре аварийното кредитиране, което подкрепя гръцките банки, претърпели огромни тегления от загрижени спестители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 3
sandr0
преди 8 години
остави го мурзилажа,тези подобия на човеци са постоянно в съветския филм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 3
The Big One
преди 8 години
Никаква конспирация.Просто бизнес.Излезте от филма господа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 21
SS-23
преди 8 години
*** к'ва елементарна врътка, връткат с тая Гърция !Нещата са замислени/отдавна/ и се мислят/напред/.Който ги схване - печели-------Така си мислиш! То ако беше "измислено" - до сега да имаше развръзка ...То и за "санкциите" против русия си мислеха, че ше я пречупят ... ама ядец! Където го има народният дух, чувството за национална идентичност и гордост, номерата на "пирамидата с окото" - трудно минават! И когато видят, че не минават - тогава вадят "томахавките" със самостоятелно насочване.Така, че не хиперболизирай чак толкова "световната конспирация" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 24
крас
преди 8 години
БИЛДЕРБЕРГИТЕ- ГЪРЦИЯ Е МЪРТВА!Ще се сбъдне ли това решение взето от работещото в задкулисие световно правителство?!ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО Е, ЧЕ КЪДЕТО ИМА ДРЕВНА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА КАТО ПО ПРАВИЛО СЕ ВОДЯТ ВОЙНИ КОИТО УНИЩОЖАВАТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ И ЦЕННОСТИ. ЩЕ ПОСТИГНЕ ЛИ ПОДОБНА УЧАСТ И ГЪРЦИЯ?1НЕ ИМ ГО ПОЖЕЛАВАМ!ЗНАЯ, ЧЕ КРАЙ ГЪРЦИЯ ЩЕ ГО ОТНЕСЕМ И НИЕ МЪНИЦИТЕ ОТ ***, ЧИЯТО ДЪРЖАВИЦА Е ПРЕДВИДЕНО ДА СЕ РАЗЧЛЕНИ НА "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" ВКЛЮЧВАЩ ЗЕМИТЕ НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ С АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР ОДРИН!ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ САМО КНЯЖЕСТВОТО НА СЕВЕР ОТ БАЛКАНА. ДАЙ БОЖЕ ТОВА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 5
The Big One
преди 8 години
*** к'ва елементарна врътка, връткат с тая Гърция !Нещата са замислени/отдавна/ и се мислят/напред/.Който ги схване - печели.Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 6
Protokol
преди 8 години
Дано Кристин Лагард удържи на думата си, когато преди 3 г. каза : "Съчувствам повече на децата в Африка, отколкото на гърците"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
Според информационната агенция (Ройтерс) без опрощение на дългове Гърция ще каже не на всички искания на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ),които изолират страната от останалата част на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Новата ВОСР, която ще срути неолибералният модел на ***, печатани пари и "живот назаем", няма да бъде с "Аврора", залпове и гърмежи ...тя ще бъде с ... отказ от консумация на повече, отколкото реално имаш нужда! Тази "революция" вече тече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
''Нов доклад на МВФ твърди, че страните не трябва да изплащат заемите си за сметка на икономическия си ръст''(коментар 16) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/kolko-mnogo-e-prekaleno-mnogo-196144/ ''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Хората трябва да спрат да взимат кредити ... трябва да спрат! И СИСТЕМАТА ще рухне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още