IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Нито един беден грък няма да остане без жилището си

В своето изказване пред парламента гръцкият премиер отново се върна към нощта на 12 юли и защити решенията си тогава

01:58 | 23.07.15 г. 9
Ципрас: Нито един беден грък няма да остане без жилището си

Нито един беден грък, никой живеещ в бедните части на Гърция няма да загуби жилището си, заяви от парламентарната трибуна гръцкият премиер Алексис Ципрас. „Без тази гаранция ние няма да съществуваме”, допълни още той, цитиран от The Guardian.

Тази вечер в гръцкия парламент гледат предложенията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които са свързани с обявянане в несъстоятелност, както и транспонирането на банковата директива в гръцкото законодателство. Премиерът гарантира, че правилата няма да се отнасят до единственото жилище на длъжници.

В своето изявление пред депутатите гръцкият премиер Алексис Ципрас се върна към нощта на 12 юли, която, по негови думи, промени Европа. Гърция е приела копромис, който е в интерес не само на нейните граждани, но и на всички европейци, допълни още той. 

Той защити постигнатите договорки, посочвайки, че те са по-добри от „ултиматума от 25 юни”, макар и да призна, че гръцкото правителство е било принудено да приеме условия, в които не вярва. Отхвърлянето на споразумението е означавало излизане от еврозоната и обявяване на фалит. 

Благодарение на споразумението обаче банките отново са отворени и разчитат на подкрепата от ЕЦБ, посочи Ципрас. След договорките в Брюксел Гърция ще може да се върне на пазарите, каза още гръцкият премиер, но призна , че призракът на Grexit скоро няма да изчезне.

Сега борбата му ще продължи в опит дълговете на Атина да бъдат преразгледани, както и с корупцията в страната, започване на диалог за политически реформи и защитата на най-бедните граждани, стана ясно още от думите на Ципрас. Той призна за направени грешки, но допълни, че борбата ще продължи.

В предстоящите трудни преговори за третата спасителна програма Ципрас ще търси всякакви възможности и съюзници в Европа. 

Лидерът на най-голяма опозиционна партия „Неа Демократиа” – Евангелос Меймаракис обърна внимание, че изказването на Алексис Ципрас звучи сякаш отправено към собствените му депутати в СИРИЗА.

И това е факт – премиерът е поставен под силен натиск вътре в собствената си партия. Гласуването, което ще с е проведе няколко часа по-късно ще е показателно за бъдещето на кабинета. Ако депутатите, подкрепящи Ципрас, паднат под 120, това ще е ясен сигнал за нови избори.

Самият Ципрас беше категоричен от парламентарната трибуна тази вечер, че не смята да подава оставка доброволно и „да напуска крепостта”.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"...грък ще щрака с пръсти в собствен дом, след поредната чаша узо."Ти бил ли си в Гърция някога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Не само жилищата ще им вземат,но и душата.Очаквам клошарството в Гърцияда придобие невиждани висоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Изглежда не съм се изразил достатъчно ясно : на евро-гражданята им се пробутва една ужасно плоска схема, в която гръцкия мързел освен да служи за оправдае на колосалните загуби, друго касателство няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Това, че ЕС прокарва интересите на еврейския банков картел е просто друга страна на монетата. Факт е, че гърците са свикнали да са галениците на Европа и са обгрижвани от тъй наречените велики сили след Втората Световна война и до днес. Там е изградена уродлива форма на социалистическо-капитализъмо-анархия и това е за сметка на много от по-малките страни в Еврозоната, които търпят и ще продължават да търпят загуби, на фона на многократно по-ниския си стандарт на живот спрямо гърците. Относно това дали гърците са мързеливи наистина, смятам, че всеки сблъсквал се с гърците и тяхното общество може да си отговори сам за себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
По-смешен и жалък цирк от тоя здраве му кажи ... и най-впечатляващото е, че гражданите я кльопат тая помия с охота ;)) Мързеливите гърци така, мързеливите гърци иначе ...КОЙ изкупи гръцкия дълг от частни институции с парите на европейските данъкоплатци, КОЙ спасяваше частни германски и френски банки от фалит с пари на цялата ЕЗ, кои концерни взеха раздути и мегаломански обществени поръчки в Гърция, платени с тези заеми, които нема от де да се върнат? Въпроса е за климатично училище ... дерзайте ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Кой знае защо, но това изказване ми заприлича на "защитата на бедните ***" от Гърмен. И те от немотия направили къщи на чужда земя, после от немотия искат да си я купят и то за жълти стотинки, а междувременно ходят през ден до Гърция... бедничките те няма да им взимаме къщите, нищо че нямат права над тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фрийдман го е казал хубаво - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Незнам какво иска да каже Ципрас но знам ,че бакнстерите трябва да отговарят за делата си и ще отговарят пред БОГ- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 което не означава ,че не трябва да ги контролираме защото може да са болни - психопатии плюс сребролюбие и малко неукост става страшна комбинации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Какво излиза? Ако си германец или българин и си теглил кредит и не го връщаш ти взимат жилището, и просто ставаш един от онези 60% германци, които живеят на квартира и трагедия няма. Трагедия обаче има ако си нагъл грък с кредит и трябва да ти вземат жилището, защото не си си направил добре сметката, а парите от кредита може да са отишли за нова кола да речем или лошо бизнес решение. Какво се получава тогава. Загубата на банката се пренася върху тези, които сега спасяват гръцките банки, а именно германците, които ще продължават да живеят в квартири и да плащат наеми, а богопомазаният грък ще щрака с пръсти в собствен дом, след поредната чаша узо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Главният въпрост - беден ли е един грък ако има жилище за 100-200 хиляди евро? Ами ако има жилище за 50 хил. евра?Същото се отнася и за българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още