Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ципрас: От днес Гърция започва пътуването си към нова епоха

Словото на гръцкия премиер по повод края на спасителната програма беше изпъстрено с множество символични препратки към Омировия епос

Ципрас: От днес Гърция започва пътуването си към нова епоха

Снимка: Ройтерс

За родината ни днес изгрява нов ден, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията по повод излизането на Гърция от последната спасителна програма, което той направи на йонийския остров Итака, съобщи агенция АНА-МПА.

Словото на Ципрас беше изпъстрено с множество символични препратки към Омировия епос, според който на Итака е завършило десетгодишното странстване на Одисей след края на Троянската война, както и към поезията на Кавафис.

Още по темата

Ципрас обяви края на съвременната Одисея, през която е преминал гръцкият народ от 2010 г. досега, но подчерта, че "Итака е само началото". Ципрас се спря на бъдещето на страната и заяви, че Гърция няма да забрави поуките от меморандумите, както и причините и хората, които са я довели до тях. 

"Пред нас сега предстоят нови битки", подчерта Ципрас и заяви, че "днешните женихи (на Пенелопа) са тук и са още срещу нас", като назова по-конкретно избягването на данъци от богатите чрез офшорни фирми, безнаказаността и корупцията, икономическите и издателските групи, които в продължение на години са смятали, че страната им принадлежи, цинизма на политическия елит, който е гледал на Гърция като на свое феодално владение, както и онези, които оскърбили Гърция и гърците, защото не са се съгласили с неолибералния експеримент, който би продължавал в продължение на десетилетия.

Гръцкият премиер заяви, че договорите "на икономиите, на рецесията и на социалното опустошение най-сетне приключиха". Според него страната си възвръща правото да определя съдбата и бъдещето си като нормална европейска държава - без външна принуда, без други форми на шантаж и без повече жертви на народа. 

Ципрас заяви, че страната няма да забрави и онези, които са застанали до Гърция в труден момент - хора и политически сили от всички европейски страни, които са се противопоставили на плановете за излизане на Гърция от ЕС и за налагането на наказания на страната.

В заключение гръцкият премиер заяви, че "от днес започваме пътуването към новата епоха за родината ни с визия и решителност", към "една родина на равенство, демокрация и социална справедливост".

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Мале мале...то не са препрадки към Ханаанските земи, към Омир, през Новия завет, под съпровода на песни херувимови...Като чете, човек изпитва едно спокойствие, отпуска се и аха да достигне Нирвана.

Брей, дори царят навремето не го беше обрисувал така :)

ПП "С решение на Министерски съвет беше взето решение за увеличение с 20 % на минималната пенсия от 01.09". Заглавие от утрешните вестници в Гърция :)
2
 
0
 
1
преди 9 месеца
При запазването на сегашната грешка Европейската централна банка да работи без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото - щетите за гражданите на Гърция ще се увеличават.

Още от Европа
Кадър на деня за 17 юни