IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CME планира да създаде борса за деривати в Европа

Операциите на щатската компания са засегнати от нови регулации, изискващи по-голяма част от глобалния дериватен пазар да бъде прехвърлена към фондови борси

10:40 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Chicago Mercantile Exchange. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Chicago Mercantile Exchange. Снимка: Ройтерс

В понеделник CME Group, най-големият оператор на борси, търгуващи с фючърси в света, ще представи планове за създаване на европейска борса за деривати, съобщава Financial Times.

Подобна стъпка би изострила конкуренцията с Liffe и Eurex - двете водещи борси за търговия с деривати на Стария континент.

Групата, която доминира търговията с фючърси в САЩ чрез Chicago Mercantile Exchange, ще направи заявка пред британските регулатори за създаването на базирана в Лондон борса, която ще има независим мениджмънт, посочва източник на FT, запознат с проекта. За момента CME отказва коментар.

Решението на компанията да основе нова борса в Лондон ще затвърди ролята на британската столица като основен финансов център.

Конкурентни борси като NYSE Euronext, чрез своето подразделение за търговия с деривати Liffe, IntercontinentalExchange (ICE) и Nasdaq OMX също фокусират бизнеса си с деривати  в британската столица. Базираната във Франкфурт Eurex е собственост на Deutsche Börse.

Решението илюстрира усилията на CME да разшири операциите си в Европа като завоюва допълнителен дял от разрастващата се глобална търговия с деривати.

Новоприети регулации като щатския закон Дод-Франк изискват по-голяма част от глобалния дериватен пазар да бъде прехвърлена към фондови борси.

CME генерира 80% от приходите си в Северна Америка и доминира щатската търговия с деривати. Операциите на компанията обаче са засегнати от новите регулации.

През последните 18 месеца CME е удвоила броя на служителите си в Лондон до над 150, след като разкри клирингова къща.

Решението на компанията да открие нова борса за търговия с деривати следва провала на офертата за закупуването на London Metal Exchange по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още