IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CME с интерес към сливане с Deutsche Börse

Евентуално сливане на базираната в Чикаго CME и Deutsche Börse ще обедини най-големите борси за фючърси в САЩ и Европа

16:37 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около Deutsche Börse отново се струпаха слухове за сливане. CME Group, най-големият оператор на борси, търгуващи с фючърси в света, води с оператора на фондовата борса във Франкфурт преговори за сливане, съобщава информационната агенция Bloomberg, като се позовава на хора, запознати със събитията. Акциите на Deutsche Börse скочиха след появата на информацията с с повече от 10 на сто.

Едно сливане на базираната в Чикаго CME и  Deutsche Börse ще обедини най-големите борси за фючърси в САЩ и Европа. CME в момента има пазарна стойност от 19,4 милиарда долара (14,6 млрд. евро), пазарната капитализация на Deutsche Börse AG възлиза на около 9 млрд. евро.

Според Bloomberg CME се е свързал с германския оператор в края на миналата година. Котираният на DAX концерн обаче бил скептичен за участието си в такива разговори, пише още агенцията. Представители на двете групи са се срещнали отново през януари, за да проучат началото на официални преговори. Но досега не е имало решение, нито оферта, нито са били обсъждани конкретни условия. Германската фондова борса отказва да коментира материала. 

„Акциите започват да се купуват, но има и доза скептицизъм“, коментира дилър скока на курса. "Предишните преговори за сливане със CME или с LSE се провалиха. Придобиването на фондова борса винаги е политически акт“, добавя той. 

Междувременно от Deutsche Börse обявиха, че не провеждат преговори със CME Group за евентуално сливане, съобщи MarketWatch. Пред американското издание говорител на CME Group е отказал коментар.

Консолидацията в борсовата индустрия засили темпото си през последните години. Но не всички планирани сделки са завършили с успех. Така например сливането на Deutsche Börse с NYSE Euronext бе осуетено от Европейската комисия, припомня Wall Street Journal.

Преди това антимонополната комисия към ЕК се обяви против осъществяването на сделката и препоръча на ЕК да не допусне сливането на най-големите фондови борси в САЩ и Европейския съюз. Преговорите за обединяването започнаха през февруари 2011 г., a мениджърите на двете борси планираха чрез сливането да създадат най-голямата междуконтинентална борса според обема на извършваните операции.

След това главният изпълнителен директор на германската компания Рето Франчони заяви неколкократно, че компанията планира да се концентира върху Азия. „Факт е, че Азия, и то най-вече Китай, разполага с огромна ликвидност и привлича още повече“, е посочил главният изпълнителен директор на Deutsche Börse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още