IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Политическата несигурност в Италия влияе върху нивото на риска

Засега обаче е малко вероятно това да повлияе съществено върху взаимоотношенията със страната ни и с българските износители

22:38 | 07.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налице е повишение на рисковете в Италия, въпреки че нивата им все още остават на сравнително разумни нива. На такова мнение са анализаторите на компанията по управление на риска Coface, според която след като влезе в рецесия през четвъртото тримесечие (Q4) от 2018 г., италианската икономика е малко вероятно да се възстанови бързо през 2019 г.

„Засега е малко вероятно това да повлияе съществено върху взаимоотношенията със страната ни и с българските износители, но като се има предвид, че Италия е един от основните ни търговски партньори, нищо не е изключено“ – коментира Милена Виденова, изпълнителен директор на Coface България.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Италия спадна с 0.2% през последното тримесечие на 2018 г., след като отбеляза понижение от 0.1% през третото. И докато първото свиване се дължи главно на забавяне в динамиката на световната търговия, то съкращението в последния период може да се отдаде на забавено вътрешно търсене.

От Coface посочват, че рисковете пред страната не са за пренебрегване. Един от факторите, които могат да доведат до по-продължителен спад, е по-слабата от очакваното ефективност на политиката за стимулиране от страна на правителството и въздействието на несигурността върху доверието в частния сектор.

Налице са и политически рискове. Разделението в управляващата коалиция се увеличава. Неотдавнашните избори в региона на Абруцо бяха спечелени от крайнодясната партия „Лига“, което е и първата историческа победа на партията в южен регион и отразява тенденцията за нарастваща подкрепа.

„В контекста на все по-напрегнатите връзки с ЕС и традиционно близки съюзници, особено Франция, политическата несигурност ще продължи и през следващите месеци“, посочват от Coface. Следователно рискът от предсрочни избори през 2019 г. не може да бъде напълно изключен.

Основният източник на риск, произтичащ от кризата на доверие, остава отговорът на финансовите пазари, като е възможно да бъдат затегнати условията за финансиране на италианските фирми. През последните месеци пазарите се характеризират с голяма променливост: след като ЕС намали прогнозата си за растеж за Италия, доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши с 10 базисни пункта до едномесечен връх от 2.9%, докато разликата с германския бенчмарк нарасна с 14 базисни пункта до най-високото си ниво за последните два месеца.

Повишаването на ставките на държавните облигации би могло допълнително да увеличи уязвимостта на местните банки, които държат по-голямата част от италианския дълг на суверенен риск, смятат анализаторите на компанията. Тогава най-песимистичният сценарий би бил по-нататъшно увеличаване на разходите за заеми и намаляване на наличността на кредити, което ще накаже предимно малките и средни предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още