IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental успява да увеличи приходите в началото на годината

Концернът обаче посочва като проблеми постоянния недостиг на чипове, пандемията, нарастващите разходи за суровини

18:41 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</em></p>

Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Автомобилният поддоставчик Continental стартира годината с увеличение на продажбите въпреки дефицита на чиповете и продължаващата несигурност около пандемията. Приходите се покачиха от януари до март с 8,6% до 10,259 млрд. евро, както обяви групата в петък. Възвръщаемостта от продажбите (въз основа на печалбата преди лихви и данъци) почти се удвоява до 8,1%. Резултатите са по-добри от очакваните от анализаторите, предава DPA.

Компанията все още се придържа към прогнозата си. Като опасности Continental посочва, наред с други неща, постоянния недостиг на чипове, пандемията, нарастващите разходи за суровини и ограниченията в логистиката.

В допълнение и увеличените разходи за научни изследвания за автономно шофиране е вероятно да окажат влияние през следващите тримесечия. Conti наскоро обяви нетна печалба за текущата година след две години загуби. Очаква се приходите на групата да нараснат до между 40,5 и 42,5 милиарда евро. 

Нещата се развиват добре в началото на годината, особено в бизнеса с гуми, който генерира 11,7% увеличение на продажбите и коригирана възвръщаемост от 14,5%. В автомобилния бизнес и в дивизията Vitesco, която предстои да бъде отделена, Conti постигна коригиран оперативен марж от съответно 4,5 и 3,8%.

Паричният поток също се повиши: Преди поглъщанията и отделянето на бизнес единици, паричният поток възлиза на 670 милиона евро, почти осем пъти по-висок от година по-рано. Conti оправда подобрението преди всичко с факта, че през първото тримесечие са инвестирани по-малко средства. Това обаче вероятно ще се промени през годината и инвестиционната квота трябва да се увеличи до около седем процента от продажбите.

Данните бяха приети положително на борсата: акциите добавиха 2,4 процента към стойността си и поведоха германския водещ индекс Dax. Conti ще предостави подробности за развитието на бизнеса си през първото тримесечие на 6 май.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още