IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COP25: Зелено финансиране и загърбване на изкопаемите горива

Европа е лидер по отношение на борбата с климатичните промени, посочва представител на Зелените

21:30 | 10.12.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато преговарящите в Мадрид се опитват да преодолеят безизходицата по отношение на управлението на глобалното финансиране на проектите, свързани с борбата с изменението на климата, мащабните промени в реалната икономика сигнализират за изменения в рамките на петролната и газовата индустрия. Представителят на парламентарната група на Зелените Бас Ейкаут обясни за Euractiv защо тези промени са част от едно голямо движение, където Европа е начело.

Все още няма текст относно изключително спорния чл. 6 от Парижкото споразумение, създаден за обособяване на глобален пазар на въглеродни емисии. Министрите от Нова Зеландия и Южна Африка имат задачата да преодолеят безизходицата, докато страни като Саудитска Арабия, Австралия и Бразилия все още блокират идеята.

„По чл. 6 ние решаваме какви ще бъдат правилата за тези страни, които искат да обменят квоти за емисии на въглероден диоксид. Трябва да избягвате двойното броене и трябва да имате прилични правила. Ако не, наистина ще подкопаете Парижкото споразумение “, обясни Бас Ейкаут. 

Чл. 6 от Парижкото споразумение съдържа три отделни механизма за „доброволно сътрудничество“ за постигане на целите в областта на климата: два на базата на пазарите и трети на базата на „непазарни подходи“.

Текстът очертава изискванията за участващите, но оставя детайлите нерешени. Именно за това преговарят в Мадрид. Малко известният досега, чл. 6 се оказва ключов елемент за Парижкото споразумение.

Промени в частния сектор

Междувременно финансовият свят бавно обръща гръб на изкопаемите горива, като инвеститорите и корпорациите апелират по време на COP25, призовавайки правителствата да повишат амбицията си за климата и да очертаят пътя към нисковъглеродните икономики.

На фона на тези амбиции дългоочакваното първоначално публично предлагане (IPO) на саудитския държавен петролен гигант Aramco не успя да оправдае очакванията и в крайна сметка не спечели особени симпатии сред международните инвеститори: предлагането беше намалено от 5% на 1,5%.

Aramco листва своите акции в сряда (11 декември) на саудитската борса, след като приключи най-голямото IPO в историята. Все пак компанията не успя да достигне оценката от 2 трилиона долара, която търсеше престолонаследникът на Кралството принц Мохамед бин Салман.

В същото време испанската петролна компания Repsol се ангажира да промени бизнес модела си, като приеме цел за постигане на ненулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Според Ейкаут частният сектор се променя, но той трябва да се промени много по-бързо. "Климатът не може да чака", предупреждава представителят на Зелените в Европейския парламент (ЕП).

Европа на преден план

Ръководителят на Европейската фондация за климата, Лоранс Тубиана, която е един от основните участници в Парижкото споразумение, заяви пред репортери в понеделник (9 декември), че голямата новина на COP25 е Европейският съюз (ЕС).

„Има нов екип, нова Зелена сделка и фактът, че климатът сега се взема предвид в различните области на европейската политика“, подчертава Тубиана, която е родом от Франция.

Ейкаут от своя страна добави, че в Мадрид международната общност също внимателно гледа какво прави Европа в областта на устойчивото финансиране.

„По отношение на финансирането Европа сега наистина е начело на промените. Двете решения, които тя взе наскоро, относно Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и таксономията, показват, че Европа променя своя регламент “, сподели Ейкаут.

През миналия четвъртък (5 декември) ЕС прие правилник за устойчивите инвестиции. Това представлява първата подробна таксономия на това, което се счита за устойчива дейност или „зелен“ продукт.

Инициативата е описана от експертите като "ясен сигнал", че "устойчивата инвестиция трябва да се превърне в новия мейнстрийм". Това е важна стъпка напред към формирането на решения за инвеститорите и привеждане на инвестициите спрямо рамките на Парижкото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis18
преди 4 години
Абстрахирайте се от денонощната пропаганда! Все още не е късно, да спасим планетата от Движението за изменение на климата. --------------------------------------------------------------------------споко ве ти ако мислиш, че некой им верва на тия еле па на Тъпанасторо .... :)) Сите видеееме как у Африката Франция праща легиона дан земе Чайната да копа повече от позеленелите еврогеййове .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
Единствена май се тревожи горката Грета Тунберг. Нещо започва да ми става симнатична. ---------------------------------------------------------------ше я треснеш ли ей така за спорта или да я пуснем у некое африканско село ? те там ше й обяснат всичко за климата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
ха ха ... ингилизите в неделя :https://reneweconomy.com.au/uk-wind-generation-hits-new-record-households-get-paid-to-use-energy-84858/да ти връщат пари ако харчиш ток :))) ... фосилни горива , а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Нищо чудно и портфейлът да ти изчезне някой ден, отмъкнат от марокански скакалци, налазили Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 години
Аз пък днес разбрах че червените ябълки изчезвали - виновна били климатичните промени. После, изчезвала средната класа в Източна Европа - естествено причината пак са климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
vikhunter
преди 4 години
Никой не се интересува от промени на климата. Всичко това е борба за контрол и власт. Единствена май се тревожи горката Грета Тунберг. Нещо започва да ми става симнатична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
scott
преди 4 години
се едно ти казват: още не е късно да направим кередитите изгодни и изплатими. Същите хора направиха това с кредитите на икономиката. сега ше го направат на хората чрез "климатот". такава абстрактна тема, как да не ти земат и последниа лев, който ше спечелиш през далечната 2222 година........чрез правителството ти. Забавни са ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Абстрахирайте се от денонощната пропаганда! Все още не е късно, да спасим планетата от Движението за изменение на климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Затоплистите непрекъснато ни предупреждават, че Земята наближава преломна точка, отвъд която няма спасение за цивилизацията. Същевременно ми се струва, че благодарение на затоплистите, демократичните общества бързо се приближават към преломна точка, отвъд която щетите, причинени от движението за глобално затопляне, ще станат кажи-речи необратими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
scott
преди 4 години
Европейските кукловоди са изтрещели.Ше има смяна на елита.Богати от 600 години и не сгреват, че вече не са зелени.Ше дойдат практични, умеещи да управлеват на техно место. Сделката, която предлагат на МАСИТЕ е неприемлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още