IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 може би е възбудил шумпетеров процес на съзидателно разрушение

Правителствата трябва да смекчат негативните последици от него чрез подкрепящи фискални и монетарни политики, но не трябва да се опитват да го забавят

08:45 | 29.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сред многото необичайни характеристики на предизвикания от пандемията спад е разминаването между потиснатия икономически фундамент и възходящите финансови пазари. Това е особено очевидно в САЩ, където БВП намаля с 9,5% през второто тримесечие, докато индексът S&P 500 се повиши с 20%. Това може да означава, че се формира огромен финансов балон или поне силен оптимизъм по отношение на потенциална ваксина или лечение на Covid-19. Друга вероятност е пазарите да разбират по-добре икономическата динамика на пост-пандемичния свят от повечето нервни потребители и правителства, пише за Financial Times ДеАн Джулиъс, бивш член на комисията за монетарна политика на Английската централна банка и експерт към Кралския институт за международни въпроси Chatam House в Лондон.

Със сигурност пазарите бяха подпомогнати от щедростта на централните банки. През март водещите централни банки реагираха агресивно на възможността за сериозна кредитна криза чрез гаранции по заеми и покупки на облигации. Подобни ликвидни интервенции успокояват разтревожените пазари, но също така повишават цените на активите, потенциално надувайки балони. Това отчасти обяснява силата на пазарите. Но може да не е цялата история.

По-внимателният поглед върху представянето на пазарите сочи, че те може би отразяват нещо по-интересно. Сравнете широкия американския индекс S&P 500 с технологично ориентирания Nasdaq 100. От началото на годината Nasdaq нарасна с 24%, докато S&P е нагоре само с 5%. В самия S&P драматичният възход на групата FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google/Alphabet) компенсира по-слабото представяне на останалите 495 компании. Тази остра разлика отразява два фактора.

Първо, кризата с коронавируса имаше напълно различни ефекти върху отделните сектори. Карантината доведе до внезапен ръст в търсенето на технологични услуги, които позволяват: домашно обучение (със затварянето на училищата); работа от вкъщи (особено от офис служители); домашно забавление (вместо кина и театри); пазаруване от вкъщи (вместо физически магазини); и доставки до дома на почти всичко останало, включително храна. Групата FAANG се възползва непропорционално от този скок на търсенето, тъй като продукцията им е мащабируема. Голяма част от нея можеше да се достави от служители, които също работят от вкъщи. Поскъпването на акциите на тези компании отразява това.

Междувременно други сектори пострадаха неимоверно. Във Великобритания спадът на брутния вътрешен продукт с 20 на сто през второто тримесечие бе съпроводен от срив от 87 на сто в сектора на хотелиерството и храненето, който беше силно засегнат от правителствените ограничения. Около една четвърт от работната сила в Обединеното кралство, според официалните данни, е била в принудителен отпоск или временно съкратена по време на блокажите. Спадът в цените на акциите на хотели, ресторанти и авиокомпании отразява тези фактори.

Вторият двигател на растящите пазари е, че те гледат напред, докато икономическата статистика отчита миналото. Например, свиването на британския БВП през второто тримесечие е по-малко важно за финансовия инвеститор, отколкото фактът, че през два от месеците, май и юни, БВП се покачи съответно с 2,4% и 8,7%. С други думи икономиката е достигнала дъно през април, но възстановяването е започнало през май и се е ускорило през юни, тъй като блокиращите ограничения бяха облекчени.

Може би бързата адаптации на компаниите и потребителите към очертаните от пандемия тенденции вече е в ход. Във Великобритания делът на продажбите на дребно (с изключение на горивата), осъществени от електронната търговия, е нараснал от около 7 на сто през 2010 г. до 20 на сто в началото на 2020 г., а от избухването на коронавируса насам надхвърли 30 на сто. Междувременно една трета от официално работещите от вкъщи казват, че биха искали да го правят постоянно, според Центъра за икономика и бизнес изследвания, като много големи компании предложиха на своя персонал този избор. Дори в трудоемки сектори като здравеопазването и държавните услуги настъпи замяна на персоналната доставка с дигитални резервации и онлайн консултации.

Все пак, макар че това може да помогне на някои компании в определени сектори, то не означава плавно възстановяване на цялата икономика. По-скоро вещае период на сътресения, тъй като се появяват нови компании, нови бизнес модели и нови работни места. Ако пандемията е възбудила шумпетеров процес на съзидателно разрушение, той вероятно ще продължи независимо дали се появят ефективни ваксини и лечения на вируса. Правителствата трябва да смекчат негативните последици от този процес чрез подкрепящи фискални и монетарни политики, но не трябва да се опитват да го забавят. Може да се надяваме, че посланието на пазара е, че една трайна последица от Covid-19 е възобновяването на растежа на производителността, което в крайна сметка ще обхване далеч не само технологиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още