IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID намалява сметката за внос на енергийни ресурси в ЕС

През 2018 г. страните от общността внасят 55% от потребяваната енергия, а основен източник е Русия

16:47 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните години сметката за внос на енергийни ресурси расте, но разпространението на коронавируса е напът да обърне тенденцията. През 2018 година ЕС е платил 331 млрд. евро за внос, показват данните в доклада на Европейската комисия (ЕК) за състоянието на Енергийния съюз. 

През 2019 година цените на изкопаемите ресурси намаляха, а през 2020 година заради пандемията съвсем се сринаха и това ще се отрази благоприятно върху сметките на общността. Допълнително намаляването на икономическата активност свива и потреблението на енергийни източници.

Разбира се, това е временно явление, но забавянето на световната икономика ще държи под натиск цените на енергийните продукти. Според повечето анализатори ще отнеме месеци и дори години, за да бъда възстановени нивата отпреди пандемията.

Справка в енергийния баланс, изготвен от Евростат, показва, че през 2018 година страните внасят 55% от необходимите енергийни ресурси, а основен източник е Русия с 42% от общия внос на въглища, 40% на природен газ и 30% на петрол в страните от общността.

През 2013 година ЕС постави рекорд, плащайки 400 млрд. евро за внос на енергийните ресурси.

С вноса на над половината от необходимата енергия общността е поставена на заплахи от волатилността на международните пазари.

Затова и сред целите на Енергийния съюз е създаването на общ енергиен пазар, който да гарантира сигурността на доставките и да промотира принципа на солидарността между страните. В прегледа на свършеното досега се отбелязва известен напредък в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още