IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse обяви емитиране на права за около 4 млрд. франка

Първоначално банката планираше да привлече сумата, като продаде част от швейцарското си подразделение

11:03 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse ще привлече около 4 млрд. швейцарски франка чрез емитиране на права, за да настигне европейските си конкуренти по размера на капитала си, отказвайки се от плановете да продаде миноритарен дял от швейцарското си банково подразделение, съобщава Ройтерс.

За да повиши баланса си, втората по големина банка в Швейцария обяви през 2015 г. планове да продаде 20-30% от изключително печелившия си швейцарски бизнес чрез първично публично предлагане (IPO) за около 4 млрд. франка. Сега обаче банката обяви, че вместо това ще емитира права за същата сума.

Главният изпълнителен директор Тиджане Тиам заяви през февруари, че банката проучва алтернативи на IPO-то, което бе планирано за втората половина на тази година.

Това привличане на капитал ще ни позволи да продължим да инвестираме в растеж с изключително атрактивна възвръщаемост, да заздравим устойчивостта на баланса си за нашите клиенти и други заинтересовани страни и да си позволим разходите, свързани с нашите продължаващи планове за преструктуриране“, каза в изявление Тиам, който зае поста на главен изпълнителен директор през юли 2015 г.

Банката очаква съотношението на базовия собствен капитал от първи ред – внимателно следен показател за силата на счетоводния баланс, от около 13,4% и коефициент на левъридж от първи ред от около 5,1%.

Ройтерс съобщи по-рано, че Credit Suisse обмисля продажба на акции на групово ниво и вероятно ще вземе решение как да продължи през април.

След като германската Deutsche Bank привлече капитал от пазара по-рано тази година, Credit Suisse рискува да остане една от банките с най-нисък капитал сред конкурентите си, въпреки че поиска от акционерите около 6 млрд. франка в края на 2015 г.

Повишаването на капитала би трябвало да бъде достатъчно, за да се разсеят опасенията в краткосрочен план, но не дава на франчайза гъвкавостта да премине през спада или да се конкурира на глобалните пазари“, пишат анализатори от Bernstein.

Смятаме, че това увеличение не премахва изцяло опасенията около капитала – само го прави зависим от цикъла и печалбата за следващите 12 месеца“, казват от Bernstein, чиято оценка за акциите е „underperform”.

Банката отчете нетна печалба от 596 млн. франка за първите три месеца на 2017 г., което е най-високата печалба за тримесечието от началото на преструктурирането и надвишава дори най-високата оценка в анкета на Ройтерс след анализатори.

Резултатите предоставят известно облекчение за Credit Suisse, която е изправена пред недоволството на инвеститорите заради предложените бонуси на топ мениджърите на банката и обиски в три от офисите в холандско разследване срещу укриване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още