Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Credit Suisse отбеляза загуба от 2,35 млрд. франка заради правни разходи

Според главния изпълнителен директор обаче банката постига добър напредък по ключовите цели от плана за преструктуриране

Credit Suisse отбеляза загуба от 2,35 млрд. франка заради правни разходи

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарският кредитор Credit Suisse отчита загуба за четвъртото тримесечие от 2,35 млрд. франка (2,34 млрд. долара) след сума, платена за уреждане на разследване на САЩ, заради ролята на банката в бизнес с ценни книжа, обезпечени с ипотека върху жилищни имоти по време на финансовата криза от 2008 г., съобщава Bloomberg.

Неуспехът, който води до втора последователна годишна загуба за швейцарската банка, е по-голям от средната оценка за загуба от 2,07 млрд. франка на седем анализатори, анкетирани от Bloomberg. Банката е заделила допълнително 2,17 млрд. франка като резерви за правни разходи, включително за споразумението си за 5,3 млрд. долара с американското министерство на правосъдието, заяви базираният в Цюрих кредитор във вторник.

Миналата година „бе първата пълна година на прилагане на нашата нова стратегия и това бяха предизвикателни и натоварени 12 месеца“, казва главният изпълнителен директор Тиджане Тиам в изявление. „Благодарение на силния ни клиентски франчайз и отдадените ни екипи постигнахме добър напредък по нашите ключови цели“.

Още по темата

След една година, посветена на свиване на подразделението за търговия, 54-годишният Тиам продължава да увеличава икономиите в някои области. В средата на планираното тригодишно преструктуриране, той понижава целите за печалба на тихоокеанското подразделение на банката и на международния отдел за управление на благосъстоянието – две подразделения, които създаде, за да позволи пренасочване към управление на частните средства във развиващите се страни.

Споразумението със САЩ „промени коренно нещата за нас“, каза още Тиам в интервю за Bloomberg Television. “То ни оставя в по-удобна позиция, от която да разгледаме капиталовото си планиране днес“.

Мениджърът заяви още, че намаляването на разходите върви по план и по-положителните настроения на пазарите към банките, които засилиха търговията през четвъртото тримесечие, продължават и тази година. Макар че банката все още работи върху първичното публично предлагане на швейцарското си подразделение през втората половина на тази година, за да увеличили капитала си, тя обмисля и други опции и има още време да вземе решение.

„Това е много добра възможност, налична е и работим по нея“, казва той в интервюто. „Но разбира се, както бихте очаквали, за това ни плащат, постоянно да разглеждаме и други опции“.

Компанията очаква тази година да бъде по-добра за търговията с акции и фиксирана доходност, каза Тиам в интервю миналия месец.

Акциите на банката са поскъпнали с 1% тази година и отбелязват повишение от 2,6% в индекса на Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services Index. Credit Suisse предлага непроменен дивидент от 70 сантима на акция с опции за получаване на акции вместо него.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit