IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Президентските избори във Франция са основният риск за Европа

Изборите са насрочени в момент, когато пазарите понесоха големи сътресения след британския референдум за излизане от ЕС и с новите проблеми около гръцкия дълг

21:00 | 09.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентските избори във Франция са "основен риск за Европа", предупреждават икономисти от банка Credit Suisse, цитирани от Франс прес. Те представиха днес барометър на рисковете за финансовите пазари преди предстоящите важни избори някои европейски страни, пише БТА. 

Избирателите в три големи страни основателки на Европейския съюз - Холандия, Франция и Германия - един след друг ще се явят пред урните тази година, което може да доведе до увеличение на рисковата премия на пазарите.

"Предстоящите избори в страните основателки могат да преобразят политическия пейзаж в ЕС", посочват икономистите на втората по големина банка в Швейцария.

Според тях има вероятност пазарите да сметнат холандските избори на 15 март като "сигнал" за ключовите избори във Франция.

"Президентските избори във Франция са основният риск за Европа тази година", твърдят експертите.

Изборите са насрочени в момент, когато финансовите пазари понесоха големи сътресения след британския референдум за излизане от ЕС и с новите проблеми около гръцкия дълг.

За да могат инвеститорите да осмислят тези политически рискове, икономистите от Credit Suisse са създали барометър, съдържащ три сценария.

Първият предвижда победа на проевропейските кандидати, подкрепящи реформите на изборите във Франция и Германия.
Средният сценарий се изгражда около идеята, че партийните спорове ще забавят съставянето на правителство в Холандия и че Еманюел Макрон ще спечели изборите във Франция, но след това ще има незавидната задача са състави стабилно правителство с ясна линия, превъзмогвайки политическите разделения.

Третият сценарий предвижда избор на Марин Льо Пен за президент, което ще създаде дисхармония и разногласия в ЕС.

Барометърът, оценяващ безпокойствата на пазарите по скала от 1 до 10, в момента е на ниво 2, като хипотезата за победа на Льо Пен не е включена в средния сценарий.

"Всяко стесняване на социологическите проучвания в нейна полза ще породи високо ниво на нестабилност на пазарите", смятат икономистите от Credit Suisse.

Барометърът, който ще бъде актуализиран всекидневно, се основава на база данни от пазарите, събирани през последните десет години, включващи и фалита на американската банка Lehman Brothers, гръцката криза и Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още