Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Credit Suisse призна за мениджърски грешки по отношение на Archegos

Сривът на хедж фонда за втори пореден път съсипа тримесечните резултати на швейцарската банка

Credit Suisse призна за мениджърски грешки по отношение на Archegos

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG заяви, че нейни топ мениджъри не са действали адекватно по множество предупредителни сигнали, преди банката да загуби милиарди франкове заради колапса на хедж фонда Archegos Capital Management през март.

Доклад, публикуван в четвъртък и изготвен от адвокатска кантора за Credit Suisse, разказва подробно как служителите не са успели да се справят адекватно с риска от позициите на Archegos, тъй като сделките многократно са нарушавали лимитите за вътрешните загуби. До март сделките са се увеличили до 21 млрд. долара брутна експозиция.

Archegos разтърси Wall Street през март, когато големи, концентрирани позиции, които държеше в няколко компонента, се влошиха. Банките загубиха повече от 10 млрд. долара, излизайки от сделките. Credit Suisse се представи най-зле сред банките заемодателки на Archegos със загуба за над 5,5 млрд. долара. Archegos управляваше семейното богатство на Бил Хуан, бивш управител на хедж фондове и гуру в инвестициите във високотехнологичния сектор.

В четвъртък Credit Suisse заяви, че ще накаже някои от участващите служители, като отмени отсроченото обезщетение и си възстанови по-ранни плащания на стойност около 70 млн. долара. 

Още по темата

Банката казва, че е намалила общия си апетит за риска, коригира своето управление и добавя още членове в подразделението си за управлението на рисковете.  Докладът, изготвен от адвокатската кантора Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP, описва дисфункционална култура около защитата на банката от рискове.

„Бизнесът е бил фокусиран върху максимизиране на краткосрочните печалби и не е успял да овладее кризата и наистина е давал възможност на ненаситното поемане на риск от Архегос“, се казва в доклада. „Имаше много предупредителни сигнали -включително големи, постоянни нарушения на лимитите, показващи, че концентрираните, нестабилни и силно подценени суап позиции на Archegos представляват потенциално катастрофален риск“ за Credit Suisse, пише в доклада.

Фондът на инвеститора Бил Хуан е бил класиран вътрешно в банката като „високорисков“ и „предразположен към измами“. Независимо от това в случая с Archegos е надхвърлян максималния обем на риска, определен от банката от години. Изискванията за депозиране на марж на безопасност са били намалени през 2019 г. Освен това случаят Archegos е бил обсъден за първи път почти девет месеца преди срива в рамките на среща на високо равнище в борда на инвестиционната банка, без да се направят необходимите изводи.

Сривът на хедж фонда Archegos Capital за втори пореден път съсипа тримесечните резултати на Credit Suisse. Печалбата на голямата швейцарска банка спадна през пролетта в сравнение със същия период на миналата година със 78 процента до 253 млн. франка, съобщи банката. Според проучване, проведено от самата банка, анализаторите са очаквали печалба от 334 млн. швейцарски франка.

Загубите, свързани с Archegos, костваха на Credit Suisse 594 млн. швейцарски франка. Освен това милионери и милиардери са изтеглили свои активи, което доведе до изтичане на парични потоци за цялата група в размер на 4,7 милиарда швейцарски франка. През първото тримесечие инвеститорите бяха поверили на банката 28,4 милиарда швейцарски франка повече в сравнение със същия период на предходната година.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания издава 10 хил. временни работни визи за шофьори