IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Русия е сред водачите по неравенство на доходите

Руските милиардери владеят 35% от богатството на страната при средно 1-2% за останалия свят, а държавата защитава по-добре интересите им

15:49 | 09.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Credit Suisse: Русия е сред водачите по неравенство на доходите

Най-високото ниво на неравномерно разпределение на доходите сред населението е регистриран в Русия, се посочва в ежегодното проучване на швейцарската банка Credit Suisse „Доклад за световното благосъстояние“, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Единствено в някои малки страни от басейна на Карибско море ситуацията е по-тежка, отбелязват авторите на доклада.

Средно на всеки 170 млрд. долара доходи на домакинствата в света се пада по един милиардер, като те притежават едва между 1% и 2% от световното благосъстояние. В Русия обаче милиардерите владеят 35% от богатствата на страната, а на един милиардер се пада на всеки 11 млрд. долара доходи на руските домакинства.

Анализаторите на Credit Suisse отбелязват, че броят на милионерите в Русия от 2012 до 2013 г. е намалял с 13,4% до 84 000 души. Според техните оценки обаче към 2018 г. броят на руските милионери ще нарасне с 58% до 133 000 души.

Свръхбогатите руснаци (със състояние над 50 млн. долара) през тази година са 1 986 души.

В целия свят броят на милионерите през следващите 5 години ще нарасне с около 50%, или с 16 млн. души, достигайки 47 млн.

Според мнението на експертите на швейцарската банка шансовете на руските милиардери да запазят своето състояние са по-високи, отколкото на тези в останалите страни от БРИК.

Между 2005 и 2010 г. броят на милиардерите в Русия се увеличи повече от 2 пъти, което в доклада се отдава на високата стабилност на богатствата на заможните руснаци.

Освен това милиардерите в Русия притежават средно състояние, по-високо от това на „колегите“ си от останалите държави. Анализаторите на Credit Suisse обясняват факта със защитата на интересите на богатите руснаци от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
bullpart
преди 10 години
русия отказва да се съобрази че времето не работи в нейна полза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Елате назе вижте! Не великата рус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Там където няма данък върху имотите или той е символичен - там имаме най-голямо неравенство в доходите и богатствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още