IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse удвои печалбата си през третото тримесечие

Силните резултати на компанията се дължат най-вече на подразделенията й за управление на богатството и търговия на глобалните пазари

20:00 | 31.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse обяви силна печалба през третото тримесечие, подкрепена от подразделенията за управление на богатството и търговия на глобалните пазари на компанията. Добрите резултати подкрепиха главния изпълнителен директор Тиджан Тиам, който опитва да се отърси от шпионския скандал, съобщава Ройтерс.

Credit Suisse се възползва от увеличението на приходите с 327 млн. швейцарски франка от продажбата на платформата за финансиране InvestLab на испанската компания Allfunds Group. Ако се изключи сделката за InvestLab, печалбата преди облагане с данъци е нараснала с 21%.

“Продължаваме да увеличаваме клоновете си за управление на богатството в трудна среда, да повишаваме приходите си и да натрупваме нови активи с рекордна нетна стойност от 72 млрд. швейцарски франка в групата от началото на годината“, заяви главният изпълнителен директор Тиджан Тиам в комюнике.

Но втората по големина банка в Швейцария уточни, че очаква затрудненията заради предизвикателната геополитическа обстаноква, особено търговския спор между САЩ и Китай и Brexit да се задържат.

„Това вероятно ще доведе до по-предпазливи капиталови разходи и инвестиционни решения, особено през 2020 и 2021 г.“, допълни Тиам.

Цената на акциите на Credit Suisse се понижава с 2,30% към 16,40 ч. българско време.

Банката е привлякла пари на нови клиенти на обща стойност 3,6 млрд. долара в подразделението си за управление на богатството в чужбина.

Тиам беше оправдан по-рано този месец по обвинение в шпионаж от доскорошния звезден мениджър по управление на богатството Икбал Хан, след като той смени банката с конкурентната UBS. Скандалът разтърси швейцарската банкова система.

От началото на годината Credit Suisse е увеличила общия брой на консултантите си с 60 в подразделението за управление на богатството в чужбина, като е добавила служители най-вече в Латинска Америка и в Централна и Източна Европа, както и с 25 в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви говорител на банката и допълни, че тя ще се стреми да прибави още консултанти, тъй като се опитва да разшири управлението на богатството.

Нетната печалба на компанията от 881 млн. франка надхвърли очакванията на анализатори благодарение на силните резултати на подразделението за търговия на глобалните пазари.

Приходите от търговията на глобалните пазари на банката са нараснали с 34%, подкрепени от силното представяне на фиксираните приходи. Но подразделенията за инвестиционно банкиране и капиталови пазари са отбелязали спад на приходите с 6% заради рязкото свиване на консултантските такси при сделки по сливания и придобивания.

Възвръщаемостта от материалните активи на банката, която е ключово мерило за печалбата, е достигнала 9%.

Компанията си поставя за цел да постигне възвръщаемост от 10-11% тази година, но през юли подчерта, че това по-скоро е амбиция, отколкото цел заради непроменените приходи и слабите пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още