Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Credit Suisse увеличава печалбата благодарение на управлението на активи

Втория по големина швейцарски кредитор излиза относително невредим от това, което конкурентът UBS Group AG нарече „една от най-лошите среди"

Credit Suisse увеличава печалбата благодарение на управлението на активи

Снимка: Ройтерс

Швейцарската банка Сredit  Suisse започна добре 2019 г. благодарение на процъфтяващия бизнес за управление на активи, като звеното за управление на благосъстоянието продължава да е най-доходоносно.

Печалбата на втория по големина швейцарски кредитор нарасна до 749 млн. франка (предходен перио -  694 млн. франка), както обяви Credit Suisse в сряда. Анализаторите очакваха средно печалба в размер на 692 млн. франка.

И докато търговският конфликт между САЩ и Китай забавя инвестиционното банкиране, управлението на активи се развива добре. Отделът за международно управление на благосъстоянието (International Wealth Management) отчете рекордна печалба преди облагането с данъци в размер на 523 млн. швейцарски франка.

Основният бизнес на Credit Suisse Group AG – този с търговията, излезе на печалба след две тримесечия на загуба, след като вторият по големина кредитор в Швейцария излиза относително невредим от това, което конкурентът UBS Group AG нарече „една от най-лошите среди в съвременната история“.

Банката заяви, че е „предпазливо оптимистична“ за второто тримесечие, тъй като връщането на доверието на клиентите и положителният импулс през март продължават и през април.

Основното поделение за търговия реализира печалба преди облагане от 282 милиона франка (276 милиона долара), повече от очакваните от анализаторите 170 млн. франка, а бизнесът в Азиатско-Тихоокеанския регион отново е на печалба след две години на загуби.

Приходите от търговията с фиксирана доходност в Credit Suisse са нараснали с почти 4%, а тези от търговията с акции се увеличават с 0,7% в сравнение с данните, отчетени година по-рано. Около 60% от приходите от търговска дейност на Credit Suisse идват от търговията с фиксирана доходност, която през първото тримесечие се представи по-добре от тези на акциите.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджане Тиам сви търговското подразделение, елиминирайки области, като търговията с проблемни дългове след тежките загуби в началото на управлението си. В резултат на това инвестиционното банкиране и частното банкиране вече допринасят с по около 40% за приходите на групата. Макар че това е по-малък дял от преди три години, когато почти половината от бизнеса на банката зависеше от инвестиционното банкиране, Credit Suisse остава по-зависим от този бизнес, отколкото UBS, където поделението за ценни книжа съставлява малко повече от една четвърт от приходите.

За цялата година Credit Suisse продължава да се стреми към печалба от около четири милиарда франка, каза говорител на банката. 

В момента Credit Suisse изпълнява финалната фаза от 3-годишната си стратегия за преструктуриране. Сред основните цели на стратегията са реформирането на поделението за управление на лично богатство и засилването на позициите на дивизиите за инвестиционно банкиране и търговия.

Данните предоставят първата подробна информация за това как европейските банки са се справили в началото на годината. Серджо Ермоти, колегата на Тиджане Тиам в UBS, предупреди, че първото тримесечие е „едно от най-лошите“ в близката история, като приходите на инвестиционната банка са се свили с една трета.

Търговията на всички най-големи компании на Wall Street се е понижила средно с 14% през тримесечието, движена от спада от 21% на акциите, тъй като клиентите предпочитат да не са активни след бурния край на 2018 г. и затварянето на някои правителствени агенции в САЩ в началото на годината, коментира Bloomberg. Все пак, след като лихвените проценти в САЩ се възстановиха малко от исторически ниските си нива, много от най-големите американски банки получиха тласък от банкирането на дребно.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ще предизвикат ли популистите "земетресение"?