IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Пазарът не е стъпил на достатъчно солидна основа

Ще има повече търсене на акции, повече търсене на инвестиции във финансови продукти, прогнозира за БФБ - София инвестиционният консултант на Елана Трейдинг

14:30 | 19.07.17 г.
Цветослав Цачев: Пазарът не е стъпил на достатъчно солидна основа

В момента имаме една много трудна за прогнозиране среда на световните пазари. Има оптимизъм, който се натрупа в пазарите след избирането на президента Доналд Тръмп в САЩ и след като отпаднаха политическите рискове около изборите в Холандия и Франция. Тази позитивна енергия искаше да види и позитивни действия от страна на държавите в посока стимулиране на икономиката и растежа. Това липсва, но както виждаме, пазарите в САЩ продължават да правят нови рекорди и си задаваме въпроса дали това покачване не се дължи единствено на политиката на централните банки. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В Европа Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава с максималните стимули, а Фед започва постепенно да ги оттегля, но с много бавни темпове, обясни той.

"Стигна се и до тази промяна - започва много бавно повишаване на лихвата, но същевременно намаляване на баланса на централната банка. Именно тези фактори създават впечатлението, че пазарът не е стъпил на достатъчно добра, солидна основа - икономически растеж и растеж на печалбите. Говорим за много скъпи оценки на акциите, особено в САЩ. Има позитивни очаквания за растеж, но американската икономика не е в такова добро състояние, каквото беше", посочи Цачев.

По думите му при златото в момента има много фин баланс между това, че в момента еврото расте и фактът, че фондовите пазари растат, което може да доведе до разпродажба на злато. Но този баланс скоро може да се разруши, не изключва финансистът. 

Той определи Българската фондова борса като най-бързо развиващият се пазар именно заради икономическите причини.

"Ще видим в следващите една-две години ускоряване на инфлацията, ускоряване на доходите, защото започва да се усеща липсата на работна ръка. Започва да се раздвижва и строителството. Бизнесът показва своята предприемчивост. Тук говорим за търсене и предлагане на акции - не само за икономическите ефекти. Ще има повече търсене на акции, повече търсене на инвестиции във финансови продукти. Не в скокообразен образ като в 2008 година, но ще се случи и то тогава, когато покупателната способност на парите започне да пада. Тогава се търсят рискови инвестиции. Но още е рано да говорим за инфлация от 8%-9%, обясни още инвестиционният консултант. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още