Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Д. Бобева: Европа е структурно уязвима, ако не промени индустриалната си политика

Външната търговия на България няма да се възстанови през следващата година, посочи бившият вицепремиер и преподавател във ВУЗФ

гледано: 1307   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Пандемията от коронавируса изкара на повърхността стари проблеми в България, свързани с международната търговията. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
Още по темата

„Изнасяме стоки с ниска добавена стойност, не налагаме български марки в чужбина. Освен това нямаме постоянно присъствие на определени стоки на определени пазари, а по-скоро се лутаме. Също така слабо търгуваме към пазари на трети страни, т.е. извън ЕС“, смята тя.

Проф. Бобева посочи, че страната ни има нужда от цялостно преструктуриране на търговията.

Според нея България има големия капацитет, който обаче остава неизползван към момента.

„В тази година на пандемия второто тримесечие имаше голям срив. Третото тримесечие показа някакво оживление, но то не може да компенсира предходното. За световната търговия се очаква спадът да е 9%, а за българската –  между 11% и 13%, което ще ограничи възможностите търговията да бута напред икономическия растеж през следващите една или две години“, прогнозира проф. Бобева.

Според нея външната търговия на страната няма да успее да се възстанови през следващата година и ще ѝ бъде необходимо повече време.

По думите на Даниела Бобева Европейският съюз е „големият губещ“ от сегашната ситуация заради спецификата на кризата, която е ударила най-сериозно сферата на услугите.

„Другият по-сериозен проблем е свързан със сериозни структурни проблеми на европейската икономика, които се отразяват и на износа. Европа изнася все по-малко индустриални стоки, все по-малко високо технологични стоки и изостава в сферата на дигитализацията“, заяви икономистът.

Бобева напомни, че Китай се индустриализира на ново ниво и очаква търсенето там да е най-силно при медицинските и технологичните стоки.

„В този смисъл Европа е структурно уязвима, ако не промени своята индустриална политика и тази за дигитализацията. Това с пълна сила се отнася и за България, която е около средните равнища в тези неблагоприятни тенденции“, отбеляза преподавателят във ВУЗФ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гръцкият премиер: Говорим за ваксинационни сертификати, не за паспорти