IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Дейвис: Великобритания и ЕС имат много различни позиции за "сметката за Brexit"

Великобритания все още има намерение да договори бъдещо търговско споразумение с ЕС

22:09 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания и Европейския съюз (ЕС) имат много различни правни позиции по отношение на "сметката за Brexit", която Лондон трябва да плати при напускането на блока. Това заяви британският министър за излизането на Великобритания от ЕС Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс.

След третия кръг на преговорите миналата седмица представители на двете страни заявиха, че различията между ЕС и Великобритания каква сума дължи Лондон може да се окажат най-голямата пречка пред сключване на споразумение за Brexit, който трябва да се състои най-късно през март 2019 година, отбелязва БТА.

"Ясно е, че двете страни имат много различни правни позиции", заяви Дейвис пред британския парламент, давайки отчет за преговорите. "(Главният преговарящ на ЕС) Мишел Барние и аз приехме, че не очакваме на всеки кръг да се постига постепенен напредък по крайния размер на финансовото споразумение. Ясно е също, че в този сектор има значителни различия, които трябва да се преодолеят".

Дейвис добави, че Великобритания все още има намерение да договори бъдещо търговско споразумение с ЕС в рамките на двегодишния срок за отделяне от съюза.

Спорът за сумата, която Великобритания трябва да плати, вероятно ще продължи през целия период на преговорите за Брекзита, подчерта Дейвис. Той добави, че в ЕС е широкоразпространено мнението, че трябва да бъде определен преходен период преди споразумението за отделяне от блока да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още