IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Нуи: Някои банки в еврозоната отричат проблемите си с лошите кредити

Необходими са допълнителни дискусии за проблемите на италианската банка Monte dei Paschi di Siena, според председателя на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ

12:02 | 19.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои банки в еврозоната все още отричат проблемите си с необслужваните кредити, заяви Даниел Нуи, председател на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ, цитирана от Ройтерс.

„Във всички държави от еврозоната има банки, които не се справят добре, но са решени и имат смелост да се справят със своите проблеми. Има и други, които някак отричат и които ще трябва да се променят, за да се подобрят“, каза Нуи в интервю пред финландския вестник Talouselämä. 

Даниел Нуи коментира поисканата държавна помощ от страна на италианската банка Monte dei Paschi di Siena, както и очевидните затруднения в справянето с лошите кредити в Италия и Германия.

Необслужваните кредити в Monte Paschi нарастват и банката поиска рекапитализиране от страна на италианската държава. Този спасителен план обаче ще трябва да бъде одобрен от европейските институции.

По изчисления на ЕЦБ от декември Monte Paschi се нуждае от капитал в размер на 8,8 млрд. евро. По-рано тази седмица обаче Нуи заяви, че са необходими допълнителни дискусии за проблемите на банката.

Председателят на борда на банката Алесандро Фалчай заяви в сряда, че остава голям оптимист за резултата, след като финансовата институция е поискала помощ.

Испанската Banco Popular има натрупани необслужвани жилищни кредити в размер на 37 млрд. евро, но правителството предупреди, че банката не бива да очаква да получи публично финансиране. Вместо това от ръководството на Banco Popular обмислят сливане с конкурент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още