Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Д. Панкин: Възстановяването на Черноморския регион се пренася догодина

Ще подкрепяме проектите на страните за трансформация на въглищните им централи, посочи президентът на Черноморската банка за търговия и развитие

гледано: 2479   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
След свиването на глобалния БВП миналата година всички очакваха 2021 г. да бъде годината на възстановяване за Черноморския регион, но първите два месеца ни показаха, че прогнозите са били вероятно твърде оптимистични и ще се наложи този оптимизъм да бъде пренесен догодина, тъй като в региона липсва макроикономическа стабилност. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Дмитрий Панкин, президент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР).
Още по темата

"През 2021 г. Черноморският регион няма да бъде толкова успешен от гледна точка на БВП, но това не означава, че очакваме свиване като това през миналата година - от 4,9% спад на българския БВП или 5% на гръцкия", прогнозира той.

Той напомни, че Турция се представи по-добре с ръст от 1,8%, който обаче беше изкуствено генериран чрез кредити от правителството и търговските банки, и затова сега страната е изпаднала във валутна криза. Дмитрий Панкин е категоричен, че е по-добре да има налице стабилна макроикономическа политика както в България и Гърция.

Президентът на Черноморската банка за търговия и развитие сподели, че от неговата институция са очаквали пандемията да се отрази изключително негативно върху техния портфейл и обслужването на кредити, но това така и не се е случило.

"Необслужваните кредити са малко на брой, но предизвикателствата, които възникаха пред нас, бяха причинени от мерките за излизане от кризата от страна на Фед и Европейската зцентрална банка и мащабно печатане на пари. Съвсем наскоро България изтегли заем с отрицателна лихва и същата ситуация се случи в Гърция - нещо, което не сме си представяли да е възможно пред 2-3 години", обясни президентът на Черноморската банка за търговия и развитие.

По думите му най-голямото предизвикателство за банковата индустрия в момента е да се открият нови проекти за финансиране на фона на отрицателните или близки до нулата лихвени проценти. „Това е сериозен въпрос за бъдещето на инвестиционните банки", посочи Панкин.

Той разкри, че Черноморската банка за търговия и развитие има много добри отношения с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, като много от процедурите са заимствани от тях. „Но тъй като капиталът ни е около 1 млрд. долара, ние се фокусираме върху финансиране на малки и средни проекти и предприятия", уточни президентът на ЧБТР.

Той подчерта, че отличителната разлика между двете европейски финансови институции и Черноморската банка за търговия и развитие е фактът, че международната банка притежава способността да финансира проекти, разчитащи на въглища.

"Климатичният аспект вече е задължителен при всички инвестиционни банки. Но ние смятаме, че трябва да подкрепяме нашите страни членки, особено България и Гърция, за да трансформират успешно своите въглищни централи. Не е възможно внезапно да изключим въглищата от енергийния микс. Нужно е време и редица стъпки. Затова нашата банка е насреща да помогне на държавите да извървят този път", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Експерт: Скоро Лондон няма да сключи голяма търговска сделка