IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Туск: Бежанската криза може да предизвика "тектонични сътресения" в ЕС

Ситуацията е извънредна и изисква извънредни мерки, жертви и съпричастност, смята председателят на Европейския съвет

20:02 | 27.10.15 г. 5
Д. Туск: Бежанската криза може да предизвика "тектонични сътресения" в ЕС

Бежанската криза е най-тежката от десетилетия за Европейския съюз и може да предизвика „тектонични сътресения в политическия пейзаж на ЕС”. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент.

Той участва в дебат по темата за бежанската криза в Европа, провел се по време на пленарната сесия на институцията в Страсбург, пише ВВС.

Пред депутатите Туск посочи, че кризата заплашва да промени ЕС, както и да разруши основни принципи на общността като безграничното преминаване между държавите от Шенгенската зона.

„Тази промяна не е за добро”, каза Туск и допълни, че тези „извънредни времена” изискват „извънредни мерки, извънредни жертви и извънредна солидарност”.

ВВС отбелязва, че над 9 хил. мигранти пристигат в Гърция всеки ден. От началото на годината 700 хил. души са влезли в Европа през границите по Средиземно море, сочат данните на агенцията за бежанците към ООН (UNHCR).

В последните месеци лидерите в общността се обвиняват взаимно в липсата на адекватни действия за преодоляването на кризата.

„И десните, и левите правителства в ЕС понякога мислят, че националните интереси са по-важни от общностните решения”, отчете по време на дебата в ЕП председателят на институцията Мартин Шулц.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пък ЕС не е „в добра форма”, след като страните от общността се нуждаят от окуражаване да дискутират проблемите си. Той визира нуждата от неговата намеса за свикване на среща на лидерите на Западните Балкани, на която беше обсъдена кризата с бежанците.

Срещата по инициатива на председателя на Европейската комисия се проведе на 25 октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
По-малко ще е.Прикриваната чрез спасяване на банки и корпорации в продължение на 8 години рецесия от 2007 тепърва ще удари и САЩ и ЕС, защото монетарните решения спират да работят и вече не могат да покриват огромните дефицити пренесени вече в националните бюджети чрез ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
по принцип право говори, ама друго правят и там е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Това момче Туск беше напълно разбито на парламентарните избори в Полша оня ден и партията му направо беше размазана от избирателя. Това само показва, колко уважаван е Туск в Полша. Аз очаквам да видим края на чудовището наречено ЕС до 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Докато ЕС стои със събути *** без собствена армия , ще го таковат всякакви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още