Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дания спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca

Pfizer Inc. и BioNTech SE ще увеличат доставките на коронавирусниваксини за ЕС

Дания спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Дания стана първата държава в Европейския съюз (ЕС), която се отказва от ваксината на AstraZeneca Plc от програмата си за ваксинация срещу коронавируса заради опасенията около риска от образуване на тромби, съобщава Bloomberg.

Решението на датското правителство е обявено на брифинг за медиите в Копенхаген в сряда, с което се потвърждават и по-ранни медийни публикации на база на източници.

Дания е една от първите страни, които спряха ваксината след съобщенията за случаи на кръвни съсиреци при ваксинирани. По това време датският здравен орган определи решението като предпазен ход и потвърди мнението си, че ваксината на AstraZeneca е „ефективна и безопасна“.

Още по темата

Както европейските, така и британските лекарствени регулатори обявиха междувременно, че са открили връзка между ваксината и случаите на тромби, но посочените ползи все още надвишават рисковете.

Повечето западноевропейски страни ограничиха употребата на ваксината на компанията до възрастни хора. В Източна Европа употребата на ваксината беше в голяма степен възстановена без ограничения.

Скандинавската съседка на Дания, Норвегия, ще обяви решението си за прилагането на ваксината в четвъртък, 15 април.

Междувременно Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха, че ще увеличат доставките на ваксини срещу Covid-19 за ЕС с 25% през това тримесечие, допълва Bloomberg. Това вероятно ще компенсира донякъде закъснението на ваксината на Johnson & Johnson, която също се проверява заради съмнения за тромбоза.

50 млн. допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 млн. дози първоначално са били предвидени за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

По този начин общите дози, доставени от BioNTech-Pfizer, ще достигнат 250 млн. дози през второто тримесечие. Те ще бъдат разпределени пропорционално на населението между всички държави членки.

ЕК започва и преговори с BioNTech-Pfizer за трети договор. В него ще се предвижда доставката на 1,8 млрд. дози ваксини за периода 2021 - 2023 г. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Помраченото настроение обхвана и пазарите в Европа