Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Данните за инфлацията в САЩ натежаха на европейските борси

Суровинният сектор се представи най-слабо в Европа

Данните за инфлацията в САЩ натежаха на европейските борси

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък разнопосочно, а пазарите в цял свят са под влиянието на новите данни за инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от 0,2%, като леко компенсира загубите в сравнение с по-ранната търговия. Суровинният сектор се представи най-зле, като записа спад от 3%, а книжата на компаниите от сектора на комуналните услуги се представиха най-добре с ръст от 0,8%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,59% до ниво от 6963,33 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,14% до равнище от 6288,33 пункта. Германският DAX прибави 0,33% към стойността си и приключи деня на ниво от 15 199,68 пункта.

Европейските пазари последваха негативната тенденция в Азиатско-Тихоокеанския регион и САЩ в сряда, след като нови данни за инфлацията отвъд Океана за април показаха по-голям от очакванията натиск върху цените.

Американското министерство на труда съобщи, че цените, които американските потребители плащат за стоки и услуги, са се ускорили с най-бързия си темп от 2008 г. през април, а индексът на потребителските цени е скочил с 4,2% спрямо година по-рано.

Това предизвика опасения, че Федералният резерв може да повиши лихвите по-скоро.

Преди време Фед съобщи, че растящите цени са временно явление и, че ще толерира инфлация над целта от 2%. Американската централна банка съобщи, че ще обмисли какъв диапазон на инфлацията е приемлив.

Има опасения, че тя може да се нажежи твърде много и че Фед ще бъде принуден да повиши лихвите и да продължи да ги вдига, което ще се отрази негативно на акциите.

В четвъртък отчетите си за първото тримесечие представиха Burberry, BT Group и Telefonica.

Burberry върна изплащането на дивидент и съобщи, че възстановяването й от кризата се е ускорило, като приходите от продажби и печалбата са намалели спрямо същия период на миналата година, но са надминали средните прогнози на анализаторите. Но цената на акциите на британския луксозен бранд се понижи с 4%.

Книжата на Telefonica поевтиняха леко, а тези на BT се сринаха с 5,9%.

„Резултатите на BT до голяма степен отговарят на очакванията, като приходите и печалбите намаляват заради пониженото търсене от потребителите и бонусите за служителите за работата им по време на пандемията“, коментира Бен Баринджър, анализатор на фондовите пазари в компанията Quilter Cheviot.

„Въпреки че компанията се представя добре в краткосрочен план, несигурността за бизнеса остава“, допълва той.

На върха на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на шведската хазартна компания Evolution Gaming се повиши с 5%.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Още по темата: Европа европейски борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новата партида финансови отчети оцвети в зелено европейските борси