IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за продажбите на дребно в САЩ се отразиха негативно на пазарите в Европа

От основните индекси единствено лондонският FTSE завърши с повишение

19:03 | 14.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари завършиха с понижения в четвъртък, след като серия от добри финансови отчети бяха засенчени от разочароващи данни за търговията на дребно в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,23% въпреки ръста си по-рано в сесията.

От основните индекси единствено лондонският FTSE завърши с повишение от 0,22%. Германският бенчмарк DAX обаче отбеляза спад от 0,63%, а френският САС – от 0,09%.

Индустриалният сектор в Европа поведе печелившите първоначално с ръст от над 1% на фона на няколко новини от сезона на отчетите. Френският производител на самолети Airbus бе един от най-добре представилите си, след като компанията обяви по-силни от прогнозите резултати за четвъртото тримесечие. Най-голямата авиокосмическа група в Европа съобщи още, че спира производството на модела си А380. Акциите на вписаната в Париж компания поскъпнаха с над 2,6% за деня.

На корпоративния фронт втората по големина технологична компания, вписана във Великобритания, Micro Focus се издигна до върха на европейския бенчмарк след по-лек от очакваното спад на приходите. Цената на книжата ѝ скочиха с над 12% до края на търговията.

В същото време германската Gerresheimer също бе сред най-добре представилите се. Производителят на медицинско оборудване заяви, че „отново се завръща към растежа“, след като представи резултатите си за четвъртото тримесечие. В резултат акциите ѝ напреднаха с почти 10%.

Британската Convatec обаче се срина до дъното на индекса, след като обяви спад на коригираната оперативна печалба от 6%. Компанията заяви, че рискът от Brexit без сделка е накарал групата да натрупа запаси, за да се пребори с евентуални прекъсвания на доставките. Акциите на Convatec потънаха с над 18% по време на сесията.

На пазара се отразиха представените в САЩ данни за търговията на дребно, според които продажбите през декември са се свили с най-бързия си темп от 2009 г. Това бе достатъчно, за да повлияе на акциите в Европа и търговците на дребно отчетоха спад от 0,63% след новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още