IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone обмисля продажба на дела си в японската Yakult?

Пакетът на френския производител се оценява на около 1,9 млрд. долара

16:15 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Danone обмисля продажба на дела си в японската Yakult?

Danone обмисля оттегляне от японския производител на пробиотични напитки Yakult Honsha. Най-големият в света производител на млека обмисля да продаде 20%-ия си дял, предава Bloomberg, като се позовава на запознати със случващото се източници. Все още обаче плановете са в твърде начален етап.

Пакетът на французите в Yakult сега се оценява на около 1,9 млрд. долара, а цялата пазарна цена на компанията, която е със седалище в Токио, е около 1,1 трилиона йени (9,4 млрд. долара). 

Yakult не пожелава да коментира материала. В Токио акциите на компанията се сринаха с 6,1%, достигайки цена от 6290 йени за акция (53,63 долара) - едномесечно дъно.

Danone не е открита за коментар. С оттеглянето си френският концерн би могъл да събере средства за инвестиции в придобивания извън Европа, където особено привлекателни са възможностите за по-високи ръстове.

Сред възможните цели за придобиване от страна на Danone може да е американският производител на бебешки храни Mead Johnson, който се оценява на около 20,5 млрд. долара. Този ход беше обсъден на срещата на управителния борд на френската група, която се състоя през миналия месец, твърди източник на Bloomberg, запознат с плановете на компанията.

Френската компания е в процес на продажба и на бизнеса си с храни, като сред потенциалните купувачи са Fresenius SE и още няколко компании.

По-рано през тази година Danone, която е собственик на известните брандове Activia и Evian, възнамеряваше да увеличи дела си в японската компания.

През миналата година отпадна споразумението между двете за ограничаване на размера на дела, който френският производител може да притежава в Yakult. Въпреки това плановете на мениджърите на Danone срещнаха съпротива от страна на японската компания. Все още има различия по отношение на различната корпоративна култура и маркетинговите подходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още